Mainos
Mainos

Kiina jatkaa avautumista ulkomaailmaan

Kiina aikoo jatkaa edesmenneen johtajansa Deng Xiaopingin aloittamaa avautumista ulkopolitiikassa, pääministeri Li Peng sanoi tänään Kiinan kansankongressin istunnon avajaisissa.

Li korosti erityisesti hyvien Yhdysvaltain- ja Euroopan-suhteiden merkitystä. Hän otti sovinnollisen asenteen myös Taiwaniin ja sanoi Kiinan haluavan liittää saaren takaisin yhteyteensä rauhanomaisin neuvotteluin.

Kiina vastustaa tiukasti kaikkia Taiwanin itsenäistymispyrkimyksiä, pääministeri kuitenkin korosti. Li Peng myös vannoi hallituksen ottavan tiukan kannan kansallisiin levottomuuksiin. Hallitus pyrkii turvaamaan kansallisen yhtenäisyyden ja vastustaa kaikkia toimia, joiden tarkoitus on hajottaa maa, hän sanoi.

Li ei kuitenkaan suoraan puuttunut Xinjiangissa Luoteis-Kiinassa alkuviikosta tehtyihin pommi-iskuihin. Muslimien separatistiryhmien uskotaan olleen pommiräjähdysten takana. Kiinan viralliset tiedotusvälineet eivät ole kertoneet iskuista.

Kiinan odotetaan ilmoittavan huomenna 14,7 prosentin lisäyksestä puolustusbudjettiin, mutta Lin mukaan maalla ei ole mitään aggressiivisia aikomuksia.
-Kehittynyt Kiina ei ole uhka millekään maalle, hän vakuutti.

Li piti avajaispuheen vuotuiseen istuntoonsa kokoontuneelle 2800-jäseniselle kansankongressille Suuressa kansojen hallissa Pekingissä.
(STT-Reuter-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme