Mainos
Mainos

Kiina kieltää elinkaupan

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Kiinaa siitä, että se myy teloitettujen vankien ja onnettomuuksissa kuolleiden elimiä ilman lupaa.

Kiina on virallisesti kieltänyt kaupankäynnin ihmisten elimillä. Elinkauppaan osallistuvia lääkäreitä uhataan toimilupien mitätöinnillä ja myynnin hyväksyneitä viranomaisia potkuilla, kertoo uutistoimisto Xinhua.

Lisäksi laittomia leikkauksia tehneet klinikat voidaan sulkea kolmen vuoden määräajaksi. Joidenkin sairaaloiden uskotaan välittävän onnettomuuksissa kuolleiden elimiä, vaikka uhreilta tai heidän omaisiltaan ei ole kysytty lupaa.

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Kiinaa myös teloitettujen vankien käyttämisestä elinkaupassa. Kiinan hallitus on kiistänyt syytökset ja vakuuttanut, että kaikki elinluovutukset ovat olleet vapaaehtoisia.

Kiinassa tehdään elinten siirtoleikkauksia toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltain jälkeen. Leikkaukseen pääsee silti vain murto-osa jonottajista, joiden joukossa on paljon ulkomaalaisia.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme