Mainos
Mainos

Kiina lopettamassa teloitettujen vankien elinten käytön

Kiina aikoo lopettaa teloitettujen rikollisten elinten käyttämisen elinsiirtoihin. Korkea-arvoisen viranomaisen mukaan käytännöstä luovutaan ensi vuoden puoliväliin mennessä. Sen jälkeen sairaalat saavat käyttää elinsiirtoihin vain vapaaehtoisesti luovutettuja elimiä. 

 -Vankien elinten käyttöä ei ole koskaan säädellyt mikään laki. Siirtokäytännössä on ollut monia porsaanreikiä, ja siihen on liittynyt monia skandaaleita, jotka tahraavat Kiinan mainetta, elinsiirtouudistusta johtava Huang Jiefu sanoi terveysalan kokouksessa Itä-Kiinassa. 

Kiina teloitti viime vuonna arviolta 4000 vankia. Maa on maailmassa nykyisin ainoa, joka ottaa teloitetuilta järjestelmällisesti elimiä ja käyttää ne siirtoihin. 

Elinsiirtoa Kiinassa odottaa joka vuosi arviolta 300000 ihmistä. Heistä vain joka 30:s pääsee operaatioon. 

Elinpulaa pahentaa se, että perinteisen kiinalaisen uskomuksen mukaan kuolleen ruumis pitää haudata tai polttaa ehjänä. 

Maassa rehottavaa laitonta elinkauppaa hillitäkseen hallitus kielsi muutama vuosi sitten elinten ottamisen eläviltä ihmisiltä. Poikkeuksena ovat luovuttajat, jotka ovat potilaan lähiomaisia. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme