Mainos
Mainos

Kiina muistutti Yhdysvaltoja yhden Kiinan politiikasta – "Trumpia eivät Kiinan reaktiot kiinnosta"

Kiina on ilmaissut huolensa Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin lausunnoista, jotka koskivat yhden Kiinan politiikkaa. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan Trumpia Kiinan reaktiot eivät näytä huolestuttavan.

Donald Trump on kyseenalaistanut yhden Kiinan politiikan jatkamisen, jos Kiina ei tee myönnytyksiä muun muassa kauppaan liittyvissä asioissa. Kiinan mukaan yhteistyö Yhdysvaltain kanssa ei tule kyseeseen, jos Trump ei pidä kiinni yhden Kiinan politiikasta. Yhdysvalloissa kiristynyt ilmapiiri huolettaa.

- Trumpin puheita pidetään täällä jopa vaarallisen provosoivina. Asiantuntijat yrittävät muistuttaa, että siihen on erittäin hyvä syy miksi kukaan Yhdysvaltain presidenteistä ei ole sitten 1970-luvun lopun julkisesti kyseenalaistanut yhden Kiinan politiikkaa. Trumpin puheiden pelätään vahingoittavan maiden suhteita ja mahdollisesti myös Taiwania, Mari Karppinen kertoo.

Trumpin kovalle linjalle löytyy myös tukea ainakin hänen kannattajiltaan.

- Se on juuri sitä mitä Trump kampanjansa aikana lupasi. Yhdysvallat ensin ja sen ehdoilla -politiikkaa.

Toisaalta todellisen linjan uskotaan näkyvän vasta Trumpin virkaanastumisen jälkeen.

- Jotkut uskovat, että Trumpin puheet ovat liikemieshengessä olevaa testailua, sillä hänhän ei ole vielä virassa. Täällä toivotaankin, että linja sitten oikeasti pehmenee, kun hän astuu virkaansa. Mutta ainakaan nyt Trumpia ei näytä kiinnostavan nämä Kiinan reaktiot, Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen sanoo.

Yhden Kiinan politiikka tarkoittaa sitä, että Yhdysvalloilla on viralliset suhteet vain Kiinaan, ei Taiwaniin, jota Kiina pitää maakuntanaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme