Mainos
Mainos

Panamalaisen lakifirman päämarkkina Kiinassa – mukana maan poliittista eliittiä

Panama-paljastusten keskiöön joutuneen panamalaisen lakifirman asiakkaista pääosa on kiinalaisia, kertoo tutkivien journalistien järjestö ICIJ.

Mossack Fonseca -lakiasiaintoimiston asiakkaista noin kolmannes on ollut asiakkaana yrityksen Hong Kongin- ja Kiinan-toimistoissa. Asiakkaiden joukossa on Kiinan poliittista eliittiä. Myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin lähipiirillä on omistuksia Panama-yhtiöissä. Xi on valtakaudellaan ajanut korruption kitkemistä.

Lakifirmasta vuoti julkisuuteen yli 11 miljoonaa asiakirjaa, joista paljastuu kansainvälistä verokikkailua ja mahdollisia talousrikoksia.

Uutisointia tietovuodosta on sensuroitu Kiinassa. Paikalliset tiedotusvälineet eivät juuri ole kertoneet asiasta ja sosiaalisesta mediasta on siivottu aihetta koskevia kirjoituksia. Lisäksi pääsy muun muassa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n sivuille estettiin Kiinassa, kun BBC uutisoi kohusta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme