Mainos
Mainos

Kiina: Suhteet Japaniin huonoimmillaan yli 30 vuoteen

Kiinalaisministerin mukaan Japanin kyvyttömyys käsitellä historiaa on johtanut maiden kahdenvälisten suhteiden vakavimpaan kriisiin sitten diplomaattisuhteiden perustamisen vuonna 1972.

Kiinan ja Japanin suhteet ovat huonoimmillaan yli 30 vuoteen, ja sillä voi olla vaikutuksia koko Itä-Aasian alueelle, totesi Kiinan varaulkoministeri Wu Dawei Pekingissä tänä aamuna. Perussyynä Wun mielestä on Japanin kyvyttömyys käsitellä historiaa.

- Tämä on kahdenvälisten suhteidemme vakavin ongelma sitten diplomaattisuhteiden perustamisen vuonna 1972, Wu sanoi.

- Ilman Japanin ja Kiinan hyviä suhteita on mahdotonta pitää yllä hyvää yhteistyötä Itä-Aasiassa.

Japani puolestaan edellyttää yhä anteeksipyyntöä Kiinalta siitä, että japaninvastaisissa mielenosoituksissa vaurioitettiin japanilaisrakennuksia. Japanin hallituslähteiden mukaan on erittäin valitettavaa, ettei Kiina pyytänyt anteeksi eilen.

Japanin ulkoministeri Nobutaka Machimura jatkaa Kiinan-vierailuaan tänään. Hän tapaa entisen ulkoministerin Tang Jiaxuanin, jolla on edelleen tehtäviä Kiinan ulkomaansuhteiden hoitamisessa. Tang vakuutti lauantaina, että Kiina suojelee Japanin suurlähetystöä ja liikerakennuksia mielenosoitusten aikana.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme