Mainos
Mainos

Kiinaa saattaa uhata työvoimapula

Kiinan nopea talouskasvu on rakentunut siirtotyöläisten varassa. Yli 220-miljoonainen siirtotyöläisten armeija on muuttanut työn perässä maalta kaupunkeihin, mutta kallistuvat elinkustannukset ovat kääntämässä suuntausta.

Asiantuntijoiden mukaan kaupunkien kalliimpi elämä on karkottamassa työnhakijoita. Muutos saattaa piakkoin johtaa työvoimapulaan, joka huolestuttaa jo korkeita päättäjiä. Siirtotyöläisten kohtalon odotetaan nousevan esiin myös Kiinan parlamentin eli kansankongressin vuosittaisessa istunnossa.

Kaupungeissa maksetaan noin 60 prosenttia parempaa palkkaa kuin maaseudulla. Hallituksen selonteon mukaan maaseudun palkat jatkavat kuitenkin tasaista noin 13 prosentin kasvuvauhtia vuodessa. Sen sijaan erityisesti kaupunkien pienet ja keskisuuret yritykset ovat jo nyt pulassa palkanmaksun kanssa.

Myös monet suurissa kaupungeissa opiskelleet nuoret palaavat kalliiden elinkustannusten vuoksi takaisin kotiseuduilleen valmistuttuaan.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme