Mainos
Mainos

Kiinaan vauvaluukkuja ei-toivotuille lapsille - myös Euroopassa vastaavia

Fangfang oli vain muutaman päivän ikäinen, kun hänet hylättiin kylmänä uudenvuodenpäivänä Tianjinin kaupungissa Kiinan pohjoisosassa.

Tytöllä oli kuitenkin onnea matkassa, sillä hänet jätettiin turvalliseen ja lämpimään paikkaan. Monet hänen kohtalotovereistaan hylätään esimerkiksi rautatieasemille tai käymälöihin.

Viime vuosina Kiinassa on perustettu niin sanottuja vauvasaarekkeita tai vauvaluukkuja ei-toivottujen vauvojen suojaksi.

-Meidän täytyy perustaa näitä saarekkeita varjelemaan lapsia enemmiltä vaurioilta, sanoo Tianjinissa toimivan valtiollisen orpokodin johtaja Zhang Min.

Fangfang oli ensimmäinen lapsi, joka jätettiin vauvaluukkuun orpokodin portin ulkopuolelle.

Aiemmin orpokodit olivat täynnä tyttöjä, joita on hylätty enemmän kuin poikia. Lisäksi ilmiöön on vaikuttanut kolme vuosikymmentä jatkunut tiukka yhden lapsen politiikka. Monet vanhemmat ovat silloin halunneet varmistaa, että heidän ainoa lapsensa on poika.

Kiinalaisviranomaisten mukaan orpokoteihin tulee joka vuosi arviolta 10 000 ei-toivottua lasta. Lisäksi epävirallisesti adoptoidaan tuntematon määrä hylättyjä lapsia. 

Vauvaluukkuja halutaan joka maakuntaan 

Kiinan vaurastuessa asenteet lapsen sukupuoleen ovat vähitellen muuttumassa, ja se näkyy myös hylättyjen lasten kohdalla. Nyt heidän joukossaan on myös poikia. Yhä useammin hylätyt vauvat ovat kuitenkin vakavasti sairaita tai vammaisia.

Fangfangilla on Downin oireyhtymä ja synnynnäinen sydänvika.

Viranomaiset ovat perustelleet vauvaluukkujen tarvetta juuri sairaiden ja vammaisten lasten terveydenhoidon tarpeella. Tarkoitus on, että jokaiseen maakuntaan perustettaisiin vähintään kaksi vauvaluukkua tämän vuoden loppuun mennessä.

Asiantuntijoiden mielestä ongelmana on, ettei Kiinassa ole yhtenäistä sosiaalihuollon järjestelmää.

-Jos sellainen olisi, niin monet vanhemmat eivät hylkäisi lapsiaan. Meidän ei myöskään silloin tarvitsisi perustaa niin monia vauvaluukkuja, sanoo kiinalaislasten hyvinvoinnista ja adoptiosta vastaavan keskuksen virkailija Ji Gang.  

Vauvaluukut yleistyneet myös Euroopassa

Vauvaluukkuja on myös Euroopassa ainakin Saksassa ja Belgiassa, Tshekissä, Unkarissa, Italiassa, Puolassa, Itävallassa, Portugalissa, Slovakiassa, Latviassa ja Liettuassa.

Unkarissa vauvaluukkuja avattiin vuonna 1996. Sen jälkeen eri puolille Eurooppaa on perustettu lähes 200 suojaa, joihin on jätetty yli 400 vauvaa.

Suojalla pyritään pelastamaan ei-toivotun vauvan henki. Kadulle hylkäämisen sijaan lapsen voi jättää lämpimään ja vartioituun tilaan, josta hänet viedään sairaalaan hoitoon ja myöhemmin adoptoitavaksi.

Kuka tahansa voi jättää vauvan suojaan - kameroita ei ole, eikä hylkääjän henkilöys paljastu. Vauvaluukkuja onkin Euroopassa kritisoitu muun muassa siitä, että niihin olisi mahdollista hylätä lapsi myös ilman äidin suostumusta.   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme