Mainos
Mainos

"Kiinalaiset eivät tiedä soihdun ongelmista"

MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste on seurannut paikan päällä Kiinan valmistautumista kesän olympialaisiin.

Huomenta Suomessa vieraillut Saraste sanoo tunnelmien olevan maassa odottavat ja railakkaat.

- Onhan tässä ollut kiinalaisten kannalta tietysti epäonneakin matkassa, kun soihtu on kohdannut aikamoista vastustustakin.

Saraste huomauttaa, että Kiinassa mielenosoituksia ei ole uutisoitu samalla tavalla kuin muualla maailmassa. Sarasteen mukaan moni kiinalainen kadunmies luulee, että kaikki on sujunut ongelmitta.

- Esimerkiksi China Mailin etusivulla kerrottiin Lontoosta, että kolea Lontoo otti soihdun lämpimästi vastaan, eli juuri toisin mitä oikeasti tapahtui.

Tieto olympialaisia boikotoivista maista on kuitenkin saavuttanut monet kiinalaisetkin.

- Nyt kun Ranskan presidentti Sarkozy ilmoitti, ettei saavu avajaisiin, kiinalaiset aloittivat oman boikotinsa ranskalaisia tuotteita, muun muassa tavarataloa, vastaan.

Tiibetiläiset ovat yksi Kiinan 56 vähemmistökansasta. Saraste muistuttaa, että suhde Tiibetiin on aina ollut hieman ongelmainen.

- Tiedotusvälineiden lähetys voidaan katkaista välittömästi, jos niissä esiintyy jotain Kiinan hallituksen kannalta epämieluisaa. Edelleenkään toimittajat eivät pääse liikkumaan vapaasti Tiibetiin eikä sitä ympäröiviin provinsseihin, vaikka ennen olympialaisia muuta luvattiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme