Mainos
Mainos

Kiinalaistaiteilija imuroi sata päivää saasteita ja puristi niistä tiilen

Samaan aikaan, kun monet Pekingin asukkaat pysyttelevät sisätiloissa ennätyksellisen korkean saastepitoisuuden vuoksi, 34-vuotias Wang Renzheng imuroi kaupungin ylle levittynyttä sankkaa sumupilveä.

"Nut Brother" -taiteilijanimeä käyttävä Renzheng imuroi Pekingin saasteita sadan päivän ajan päivittäin, neljä tuntia päivässä. Renzheng ei erikoisella tempauksellaan yritä puhdistaa kaupungin ilmaa, vaan hän haluaa tehdä julkisen numeron Kiinan pääkaupungin huonosta ilmanlaadusta.

– Haluan näyttää tämän järjettömyyden yhä useammalle ihmiselle. Emme voi enää vältellä saasteongelmaa, meidän täytyy tehdä konkreettisia toimia asian vuoksi, Renzheng sanoo.

Pekingissä viranomaiset ovat kehoittaneet asukkaita pysymään sisätiloissa sankan saastesumun vuoksi. Ilmassa olevien pienhiukkasten määrä ylittää parikymmenkertaisesti terveydelle haitallisina pidetyt raja-arvot. Kaupungissa on annettu toiseksi korkein saastevaroitus ensimmäistä kertaa tänä vuonna. 

Saasteet tiivistetään tiileksi

Sadantena päivänä projektin aloittamisesta, 30. marraskuuta, kiinalaistaiteilija sai imurointiosuuden vihdoin päätökseen. Hän keräsi imuroimansa saastepölyn ja toimitti sen tiilitehtaaseen. Tehtaalla pöly puristetaan tiiliharkoksi.

Wang Renzhengin mukaan pölyn ja saasteen sekoituksesta koostuva harkko painoi noin 100 grammaa. Kun lopulliseen harkkoon lisätään savea, se tulee Renzhengin mukaan painamaan useita kiloja. Tuolloin harkko toimii tavallisen tiilen tavoin, mutta kyse on kiinalaistaiteilijan mukaan ennemminkin symbolisesta esineestä.

– En tee tätä tieteellisen tutkimuksen vuoksi, Renzheng korostaa.

Kun pölyharkko on viimeistelty, Wang Renzheng toimittaa sen rakennustyömaalle ja asettaa sen osaksi uutta pekingiläisrakennusta.

– Haluan, että tiili katoaa rakennusviidakkoon, kuten pisara valtamereen, kiinalaistaiteilija kuvailee.

Lähteet: The Guardian, Quartz

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme