Mainos
Mainos

Kiinalaisten ohjekirja uusiksi: Hyvästit korruptiokekkereille, kaatokänneille ja nipistelylle

Kiinan kommunistipuolueen keskuskomitea on uudistanut puolueen käyttäytymissäännöt, jotka koskevat jatkossa kaikkia puolueen jäseniä. Sääntöjen päämääränä on hyvä ja eettisesti valonkestävä hallinto, jossa poliitikot käyttäytyvät erityisen siivosti ja puolueen jäsenet ovat esimerkillisiä kansalaisia.

Eettiset ja moraaliset säännöt

Äänekäs ja juopunut miesryhmä istuu Shanghaissa ravintolapöydän ympärillä. Sakean tupakansavupilven keskeltä kuuluu ajoittain iloisia röyhtäisyjä. Joku pyöräyttää pöytää ja nappaa suuhunsa pullean sammakonkoiven.

Ravintolan ulkopuolella on terraarioissa toinen toistaan lihaisampia kurnuttajia, joista asiakas saa valita omansa. Kokki paloittelee sen tottuneesti saman tien. Tsup, tsup irtoavat koivet ja päätyvät pannulle.

Pöydän keskellä, kaikkien kymmenien ruokatilausten päällä, komeilee kermakakku, jossa kynttilöiden tai koristeiden sijaan törröttää tupakantumppeja. Ryhmän ruokailun päätyttyä matka jatkuu todennäköisesti limusiinilla paikkaan, jossa sammakoiden sijaan on tarjolla naisseuraa.

– Oi niitä aikoja, toteaisivat miehet tänään.

Mitä ei saa tehdä?

Vuonna 2010 Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea julkaisi 53. artiklan sääntökoosteen. Siinä listattiin joukko kiellettyjä asioita.

Nyt säännöistä on tehty tarkistettu versio, joka on (jos mahdollista) vieläkin tiukempi kuin aiempi, ainakin puolueen jäsenille.

Arvioiden mukaan säännöt ovat jopa tärkeämpi kuin lait, ainakin ne jättävät entistäkin vähemmän liikkumavapautta. Lisäksi ne koskevat nyt myös lähes 90 miljoonan kiinalaisen etiikkaa ja moraalia, eivät ainoastaan paremmissa viroissa olevia puoluejäseniä. Puolueen johdosta painotetaan, että kaikkien jäsenten on syytä pitää huolta siitä, että sääntöjä noudatetaan.

Muokatuista säännöistä puuttuvat lisäksi artiklat, jotka löytyvät lakikirjoista muutenkin. Tällaisia ovat vaikkapa korruptio, lahjonta tai virka-aseman väärinkäyttö. Nyt mennään syvemmälle kiinalaispoliitikon sieluun.

Vaikka puolueen jäsen ei rikkoisikaan lakia, sääntöjen rikkominen johtaa poliittisen uran päättymiseen, sanoo politiikan tutkija Xu Yaotong Kiinan hallintoakatemiasta.

Hyvästit kaatokänneille ja rakastajattarille

Mitä uudistus tarkoittaisi Shanghain miesryhmälle, jos he sattuvat kuulumaan puolueeseen?

Ensinnäkin pröystäily ja öykkäröinti on nyt ohi. Sammakoita ei tarvitse tilata muutamaa enempää, eikä kermakakkua ole syytä sijoittaa ylettömän korkeaksi kasvaneen ruokakasan kruunuksi. Lisäksi voi ajatella, että kyseessä on kermakakku, ei tuhkakuppi.

Toiseksi Tsingtao-oluen yletöntä juomista ja selkeää kaatokänniä tulee välttää.

Miesten olisi myös vietettävä harmonista perhe-elämää. Jos aiemmat säännöt kielsivät rakastajattaret, uudet säännöt kieltävät kaiken sopimattoman seksuaalisen kanssakäymisen. Tarjoilijan takapuolen läpsäyttäminen tai nipistäminen on moraalisesti vähintäänkin arveluttavaa toimintaa.

Neljänneksi voi ajatella, että ryhmän ei pitäisi kokoontua pöydän ympärille lainkaan, jos kyseessä on yhden puolueeseen kuuluvan miehen sivubisnes tai parhaan pöydän varaus onnistui vain siksi, että ryhmä sattuu kuulumaan puolueeseen.

Jos suoranaisesti salaa käsistä lähteneen juhlinnan, limusiini-kyydityksen tai tuoreen osakkuutensa ryhmän perustamassa firmassa, liikutaan vaarallisilla vesillä. Myös limusiinin takaluukkuun sullotut golfbagit on syytä hävittää ja hankkiutua eroon golfklubin jäsenyydestä varmuuden vuoksi.

Mikäli ryhmän kaikki jäsenet ovat eri mieltä puolueen tavasta hoitaa maan asioita, koko ryhmää ei kohta ole enää olemassakaan.

Puoluejohto on lähettänyt kiertokirjeen hallitukselle ja puoluejärjestöille kaikilla tasoilla sääntöjen noudattamisen tärkeydestä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme