Mainos
Mainos

Kiinan presidentti tapaamassa Obamaa - asialistalla ydinturvasopimus

Kiinan presidentin Hu Jintaon ja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman tapaaminen on alkanut Washingtonissa.

Maat ovat solmineet 45 miljardin dollarin arvoisen vientisopimuksen, johon kuuluu 19 miljardin lentokonekauppa. Kiinan kerrotaan ostavan 200 Boeing-konetta.

Obama ennusti presidenttien tapaamisen luovan pohjan suhteille 30 vuodeksi, kun hän toivotti Hun tervetulleeksi Valkoiseen taloon. Hu puolestaan sanoi suurvaltojen välien edistyneen Obaman kaudella.

Obama viittasi myös Kiinan ihmisoikeustilanteeseen sanomalla, että "yhteiskunnat ovat harmonisempia silloin, kun kaikkien ihmisten oikeuksista huolehditaan".

Viranomaislähteiden mukaan Yhdysvallat ja Kiina suunnittelevat myös yhteistyötä ydinturvallisuusasioissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan sopimus asiasta julkistetaan illalla Suomen aikaa. Sopimuksen päämäärä olisi saada Kiinaan ydinturvallisuuskeskus.

Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan Kiinaa yritetään myös saada myöntymään pakotteisiin Irania vastaan.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme