Mainos
Mainos

Kiinan presidentti Xi varoitti keskushallinnon haastamisesta – "Hongkong on vapaampi ja demokraattisempi kuin koskaan aiemmin"

Kiinan presidentti Xi Jinping on varoittanut Hongkongia, että kaikki yritykset kansallisen suvereniteetin vaarantamiseksi ovat ehdottomasti kiellettyjä. Hongkongissa vieraileva Xi puhui sen jälkeen kun uusi johtaja Carrie Lam oli astunut virkaan.

Hongkongissa juhlistetaan tänään erityishallintoalueen paluuta Kiinan vallan alle. Britannia luovutti Hongkongin takaisin Kiinalle vuonna 1997.

Xi julisti puheessaan, että Hongkong on nyt "vapaampi ja demokraattisempi kuin koskaan aiemmin". Hän varoitti samalla yrittämästä sabotoida Kiinaa Hongkongista käsin. Hongkongin itsenäisyyttä ja demokratiaa vaativa liike ärsyttää Kiinan keskushallintoa suuresti.

Seremonian aikana tapahtui yhteenottoja Kiina-mielisten ja demokratiaa kannattavien mielenosoittajien välillä. Hongkongin itsenäisyyttä ajava liike on kutsunut kannattajiaan kerääntymään yhteen "Kiinan kolonialismin murskaamiseksi".

Juhlapäivän turvatoimet ovat tiukat ja South China Morning Postin mukaan Hongkongin 29 000 poliisista noin 11 000 osallistuu niihin. Xin vierailu Hongkongiin on hänen ensimmäisensä sen jälkeen kun hän nousi valtaan vuonna 2013.

Kolme vuotta sitten Hongkongissa nähtiin laajoja mielenosoituksia demokratian ja vapaiden vaalien puolesta. Demokratialiikkeen vaatimuksiin ei suostuttu, mutta vastalauseet lamauttivat kaupungin kuukausiksi.

CNN:n mukaan presidentti viettää vierailunsa aikana hyvin vähän aikaa kansan läheisyydessä. Esimerkiksi Hongkongin keskustassa sijaitseva alue, jolla presidenttipari majoittuu, on suljettu suurilta osin vierailun ajaksi. Alue on muun muassa ympäröity 300 barrikadilla, jotka painavat 2 000 kiloa.

Myös monet tämänpäiväisistä juhlallisuuksista järjestetään kyseisellä alueella. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme