Mainos
Mainos

Kiista EU-roamingin poistamisen tiellä jäi yhä ratkaisematta – saisiko nettiä käyttää ulkomailla vain "kohtuudella"?

Hienosäätö verkkovierailumaksujen eli roamingin poistamisessa EU:n sisällä jatkuu. Kiistakysymystä teleoperaattoreiden välisistä maksuista soviteltiin jälleen myöhään keskiviikkona, mutta ilman ratkaisua.

EU-maat ovat sopineet, että kesäkuun puolivälistä lähtien teleoperaattorit eivät enää saa periä asiakkailtaan lisämaksua puheluista tai mobiilidatasta toisessa EU-maassa.

Matkailijoiden riemuitsema uudistus on saanut eri maiden teleoperaattorit vaatimaan selkeämpiä pelisääntöjä siitä, kuinka paljon operaattorit voivat laskuttaa toisiltaan asiakkaidensa verkkovierailuista.

Etelä-Euroopassa kauhistellaan sitä, että perinteisesti paljon nettiä käyttävät pohjoismaalaiset käyttävät etelänlomillaan mobiilidataa kuten ovat kotona tottuneet. Operaattorit ajavatkin korkeampia datan tukkuhintoja kuin pohjoismaiset kilpailijansa.

Kiistakysymys on nyt EU-pöydässä, jossa istuvat parlamentti, komissio ja neuvostoa edustava puheenjohtajamaa Malta. Jokaisella niistä on oma tavoitteensa tukkuhinnaksi.

Parlamenttia neuvotteluissa edustavan Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) mukaan näkemykset eroavat vielä paljon. Parlamentti ajaa matalampaa hintakattoa kuin komissio tai jäsenmaiden enemmistö.

-Tämä on iso poliittinen asia, eikä kukaan halua tuottaa sitä pettymystä, että roaming-maksut eivät poistuisikaan, Kumpula-Natri kuitenkin sanoo.

Nettiä voisi käyttää kohtuudella

Roaming-maksujen poistuminen on kauan kaivattu positiivinen EU-uutinen, joka muistuttaa konkreettisesti, että unionista on hyötyä. 

Teleoperaattorit ovat jo ehtineet varoittaa, että ne joutuvat nostamaan hintoja uudistuksen takia. Kumpula-Natri muistuttaa, että roaming-bisnes on lopulta pieni osa yritysten liiketoiminnasta.

-Kyse ei myöskään ole alasta, joka olisi vaikeuksissa. Alalla kysyntä ja markkinat kasvavat ja kehitys jatkuu.

Kompromissi saattaa löytyä siitä, että netin käyttö ulkomailla rajataan kohtuukäyttöön. Operaattoreille on myös jäämässä mahdollisuus anoa oikeutta jäädä roaming-poiston ulkopuolelle. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme