Mainos
Mainos

Kiistelty äänestys pakolaiskiintiöistä käyntiin Unkarissa – "Tähän voi vastata vain yhdellä tavalla"

Unkarilaiset äänestävät kansanäänestyksessä EU:n pakolaiskiintiöistä. Äänestys käynnistyi varhain aamulla. Pääministeri Viktor Orbanin johtama hallitus vastustaa pakollisia kiintiöitä, ja ei-äänten odotetaankin voittavan äänestyksen.

Hallitusta vastustavat oppositiopuolueet ja useat kansalaisjärjestöt ovat kehottaneet ihmisiä boikotoimaan kansanäänestystä. Äänestyksen tulos ei ole pätevä, jos vaaliuurnilla käy alle puolet äänioikeutetuista.

Lauantaina julkistetun kyselytutkimuksen mukaan näin voi käydä. Tuhannesta haastatellusta vain 46 prosenttia sanoi antavansa äänen.

– En aio olla nappula Orbanin pelissä, sanoi äänestämättä jättänyt, joka saatteli äitinsä äänestyspaikalle.

– Kysymys on muotoiltu siten, että siihen voi vastata vain yhdellä tavalla. 

"Velvollisuus taistella Brysseliä vastaan"

Kansanäänestyksen kysymys kuuluu: "Haluatteko, että EU voi määrätä ei-unkarilaisten kansalaisten siirtämisestä Unkariin ilman parlamentin suostumusta?" 

Vähäisen äänestysaktiivisuuden aiheuttama mitätön äänestystulos olisi nolo Orbanille, jonka kiivaasti ajama hanke kansanäänestys on. Hän onkin jo ehtinyt todeta, että loppujen lopuksi matalalla äänestysaktiivisuudella ei ole poliittista merkitystä.

-Olemme ylpeitä voidessamme äänestää tästä asiasta ensimmäisinä. Valitettavasti olemme myös ainoita, Orban sanoi antaessaan äänensä Budapestissä.

Äänestys päättyy iltakahdeksalta.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme