Mainos
Mainos

Kiistelty rikkamyrkky glyfosaatti sai jatkoluvan – päätöstä puolsi 18 EU-maata

Jahkailu tunnetun rikkamyrkyn glyfosaatin hyväksynnästä päättyy. EU-maiden määräenemmistö hyväksyi aineen luvan jatkamisen viidellä vuodella tänään Brysselissä valituskomiteassa. Päätöstä puolsi 18 maata.

Komissio esitti glyfosaatin luvan jatkamista jo alkuvuodesta 2016. Päätöksenteko kesti poikkeuksellisen pitkään, koska tutkimustulokset aineen syöpäriskistä ovat olleet ristiriitaisia.

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston arvioinnin mukaan aine ei todennäköisesti aiheuta ihmisillä syöpää, mutta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. Viimeisimpänä arvionsa antanut EU:n kemikaalivirasto päätyi elintarviketurvallisuusviraston kannalle.

Glyfosaattia käytetään muun muassa maatalousyhtiö Monsanton Roundup-tuotteissa. Aineen lupa olisi umpeutunut joulukuun puolivälissä.

Normaalisti jatkolupa olisi 15 vuotta, mutta maiden empiessä komissio tiputti jatkoehdotuksensa ensin kymmeneen ja sen jälkeen viiteen vuoteen. Suomi on ollut valmis antamaan jatkoa kuten muut Pohjoismaat ja Baltiakin.

Lobbaus rikkamyrkyn puolesta ja sitä vastaan on käynyt kuumana. Monsanto ja maanviljelijät ovat puhuneet luvan jatkon puolesta, kun taas ympäristöjärjestöt ovat pitäneet sitä vastuuttomana.

Glyfosaatti on niin Suomen kuin koko maailmankin yleisin rikkakasvien torjunta-aine, ja sitä on käytetty vuosikymmeniä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan sen rekisterissä on yli 50 glyfosaattia sisältävää valmistetta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme