Mainos
Mainos

Kirjailija Zabolotski huijasi neuvostosysteemiä

Neuvostoliittolainen kirjailija Nikolai Zabolotski (1903-1958) ei taipunut vallan edessä eikä mennyt maan alle. Joensuun yliopistossa perjantaina tarkastetun väitöskirjan mukaan hän sen sijaan piilotti tekstiensä ajatukset syvälle salakielen alle. Zabolotski vangittiin 1930-luvun lopulla, mutta kirjailijan maine palautettiin vielä hänen elinaikanaan.

Väitöstyössään filologisten tieteiden kandidaatti Igor Lochtchilov tarkastelee Zabolotskin Pylväät -runokokoelman kolmea versiota. Kokoelman ensimmäinen versio ilmestyi 1929, toinen 1933 ja kolmas hänen kuolinvuotenaan 1958.

Zabolotski palasi leireiltä julkaistujen neuvostokirjailijoiden joukkoon jo Stalinin aikana. Tämän vuoksi jotkut ovat väittäneet hänen myyneen nuoruudenihanteensa, toisaalta hänen loppuaikojensa tuotantoa on syytetty tasapaksuksi ja mielenkiinnottomaksi.

Lochtchilovin mukaan kyse ei ole kummastakaan. Tekstin muuttuminen tavallaan naiiviksi ja pinnalliseksi johtui ajatusten kaivamisesta syvälle salakielen alle.
-Kyse ei ollut ideologisesta myönnytyksestä vaan ovelasta naamioinnista, jonka purkamiseen tarvitaan useita koodeja, Lochtchilov sanoo.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme