Mainos
Mainos

Kivestä löytyi yli 500 000 vanha piirros - muuttaa käsityksen ihmisen kehityksestä

Nature-lehden mukaan kivettyneestä simpukankuoresta löydetty kaiverrus saattaa tarkoittaa, että jo nykyihmistä ja neandertalinihmistä edeltänyt Homo erectus teki piirroksia. Löytö tarkoittaisi, että ihminen alkoi tehdä merkintöjä yli 300 000 vuotta aiemmin kuin tähän mennessä on luultu.

Nature-lehden julkaisusta kertoo The Independent -lehti verkkosivuillaan.

Piirrustuksen arvioidaan olevan noin 430 000 - 540 000 vuotta vanha. Viimeisin ennen tätä löydetty samantyyppinen piirros on 100 000 vanha.

Alun perin Indonesiasta löydetty kivi ehti olla arkistossa Hollannissa sata vuotta, ennen kuin kaiverrus huomattiin.

Australialainen tiedemies tohtori Stephen Munro löysi piirroksen.

– Tämä saattaa muuttaa käsityksemme ihmisen historiasta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme saaneet todisteita, että Homo erectus on käyttäytynyt tällä tavalla.

–  Aiemmin on ajateltu, että vastaavia piirrustuksia ovat tehneet vasta Homo Erectusin jälkeen tulleet Neandertalinihminen tai nykyihmiset (Homo sapiens)

Tutkijat eivät ole varmoja onko sahalaitainen kuvio kivessä koristelua vai onko sillä käytännön merkitys.

Kivi oli ollut sata vuotta fossiilikokoelmassa Hollannissa. Tutkija Munro huomasi kiven kuvioinnin vasta katsottuaan kokoelmasta ottamiaan kuviaan jälkeenpäin.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme