Mainos
Mainos

Kivinen: Yhdysvallat ja Venäjä hakevat keskusteluvälejä

Aleksanteri-instituutin professori Markku Kivinen ei allekirjoita amerikkalaisten asiantuntijoiden väitettä siitä, että Venäjä ja Yhdysvallat olisivat sodassa keskenään.

– Se on vähän liioittelua. Näen sen enemmän sellaisena, että he etsivät jonkinlaista tasoa, jolla voisivat kommunikoida keskenään sellaisessa tilanteessa, jossa Isis on yhteisenä vihollisena, sanoo Kivinen.

Hän kuitenkin myöntää, että tilanne Turkin raja-alueella on kiristynyt, vaikka Venäjän ja Turkin väliset suhteet ovat edelleen hyvät.

– Venäjän ja Turkin välit ovat olleet kohtalaisen hyvät aika pitkään ja ne ovat parantuneet viime vuosien aikana samalla kun Venäjän suhteet länteen ovat heikentyneet, sanoo Kivinen.

– Mutta turvallisuuspoliittinen tilanne ja se, että Venäjä on tullut mukaan alueelle, niin se ei ole Turkin puolelta toivottavaa.  Ja se herättää sotilaallisen, vähintäänkin jonkinlaisen onnettomaan yhteissattuman mahdollisuuden, hän jatkaa.

Alueen kärjistynyt tilanne näkyy Suomessa asti.

– Siellä on yleisesti ottaen tilanne kärjistynyt sisäisesti että ulkoisesti aika dramaattisella tavalla ja mehän nähdään se meidän pakolaiskriisissä myöskin täällä. Turkin pakolaisleirit ovat täynnä ja se heijastuu tänne ja Turkin rooli Euroopassa korostuu, sanoo Kivinen.

Hän muistuttaa, että arabikevään odotettiin päätyvän Turkin kaltaisiin järjestelmiin.

– Niistä ei tullut demokratiaa, eikä taida tulla Turkistakaan, napauttaa Kivinen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme