Mainos
Mainos

Kokenut brittidiplomaatti: Ahtisaari hieromaan rauhaa Ukrainan ja Venäjän kanssa

Presidentti Martti Ahtisaari olisi sopivan neutraali välittäjä Ukrainan ja Venäjän välisiin rauhanneuvotteluihin, ehdottaa kokenut brittidiplomaatti Rodric Braithwaite The Financial Timesissa.

Braithwaite toimi Britannian Moskovan-suurlähettiläänä vuosina 1988-1992.

Braithwaite pohtii kirjoituksessaan, kuinka saada Ukrainan kriisi loppumaan rauhanomaisesti. Ahtisaaren lisäksi välittäjänä voisi hänen mukaansa toimia myös Syyriaan rauhaa YK:n erikoislähettiläänä yrittänyt Lakhdar Brahimi.

Braithwaiten mielestä diplomaattiset ponnistelut Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi pitäisi saada suuremmalle vaihteelle ennen kuin väkivalta karkaa lopullisesti kaikkien käsistä.

Braithwaiten mukaan Ukrainan kriisissä ei ole kuitenkaan kaikuja vuodesta 1914 eikä Eurooppa ole sodan partaalla. Hän ottaa esimerkin kuitenkin historiasta. Maailmansodissa Saarland (Saarinmaa) siirtyi Ranskalle. Alue kuitenkin päätti äänestyksessä liittyä Saksaan vuonna 1955. 

- Ehkä tämä voi toteutua myös Krimillä, mutta todennäköisesti vasta monien vuosien jälkeen, kun intohimot ovat jäähtyneet. Vanhat viholliset voivat löytää toisensa ja rajakiistoja voidaan ratkaista ilman sotia. Mutta se ottaa aikansa ja vaatii paljon ammattitaitoista diplomatiaa, Braithwaite kirjoittaa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme