Mainos
Mainos

Kolmasosa ranskalaisista jätti äänestämättä – vastaavaa ei ole nähty liki 50 vuoteen

Ranskalaisista kolmasosa ei äänestänyt eilisessä presidentinvaalien ratkaisevassa kierroksessa lainkaan tai jätti hylätyn äänestyslipukkeen. Vastaavaa ei ole tapahtunut Ranskassa liki 50 vuoteen.

Äänestysprosentti jäi 75 tuntumaan. Yhtä innottomasti ranskalaiset äänestivät viimeksi presidentinvaaleissa vuonna 1969. Viimeksi tuolloin äänestysinto oli presidentinvaalien toisella kierroksella ensimmäistä laimeampi.

Lisäksi tyhjiä tai muista syistä hylätyksi tulleita äänestyslipukkeita jätettiin Ranskan sisäministeriön mukaan ennätysmäärä. Kaikista annetuista äänistä hylättiin yhdeksän prosenttia.

Ranskassa tyhjien protestiäänien määrä presidentinvaaleissa nousee yleensä toisella kierroksella, mutta ei näin jyrkästi. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella hylättyjä ääniä oli kaikista annetuista äänistä kaksi prosenttia.

Yhdeksi syyksi äänestysinnottomuuteen ja hylättyjen äänten kasvaneeseen määrään on arveltu, että osa äänestäjistä ei kokenut voivansa kannattaa sen paremmin vaalit voittanutta keskustaliberaalia Emmanuel Macronia kuin äärioikeiston Marine Le Peniäkään. Perinteiset pääpuolueet keskustaoikeisto ja sosialistit putosivat ratkaisevalta toiselta kierrokselta. Näin kävi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1958.

Macron vetosi äänensä antaneiden enemmistöön yli sukupolvirajojen

Kantansa kertoneet ranskalaiset asettuivat selvällä enemmistöllä Macronin taakse. Kun liki kaikki äänet oli laskettu, Macronin äänisaalis oli noin 65,5 prosenttia. Le Penin kannatus jäi noin 34,5 prosenttiin.

Macron onnistui saamaan taakseen kaiken ikäisiä äänestäjiä, kertoo Ipsos-tutkimuslaitos. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

Macron voitti jokaisessa Ipsosin määrittelemissä ikäluokassa. Esimerkiksi 18-24-vuotiaissa Macronille antoi äänensä noin 66 prosenttia äänestäjistä. Puolestaan esimerkiksi yli 60-69-vuotiaissa Macronia äänesti noin 70 prosenttia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme