Mainos
Mainos

Kolme neljäsosaa toisesta jalasta jäi hain hampaisiin – lainelautailija selviytyi täpärästi

Se oli joko valko- tai kuparihai. 22-vuotias ammattisurffari Brett Connellan oli noin sadan metrin päästä rannasta, kun veitsenterävät hampaat iskivät jalkaan. 

– Hän menetti suuren osan vasemmasta jalastaan, ja hai repi reisilihaksen pois luuta myöten, kertoo ambulanssityöntekijä Terry Morrow Sydney Morning Heraldille. 

Connellanin hengen pelastivat miehen rantaan kiskonut surffikaveri ja Sydneystä etelään Bombo Beachillä vapaapäivää viettäneet sairaanhoitajat, jotka laittoivat jalkaan kiristyssiteen ennen sairaalaan vientiä.

Paria päivää aiemmin hai oli kaatanut Roie Smythin lainalautansa päältä North Cronullan rannalla Sydneyssä. 

Viime vuonna hait hyökkäsivät ihmisen kimppuun 14 kertaa Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, missä Sydney sijaitsee. Niissä menehtyi yksi japanilainen surffari. Edellisvuonna haihyökkäyksiä oli kolme.

Lennokkeja haiden tarkkailuun

Osavaltio on ottanut vilkkailla uimarannoilla kokeiluun lennokin, jonka muun muassa tekee reaaliaikaisia havaintoja haista.

Lennokki myös kantaa mukanaan kevyttä veteen pudotettavaa hengenpelastusvälineistöä, josta lähtee elektromagneettisia impulsseja haiden karkottamiseksi.  

Hait hyökkäävät ihmisen kimppuun usein luullen iskevänsä jokapäiväisen saaliisensa. Mutta hait myös purevat, kun ihminen on ärsyttänyt niitä koskemalla tai muuten häiritsemällä.

Viime vuonna hait hyökkäsivät maailmalla ihmisten kimppuun 98 kertaa, se on 26 tapausta enemmän kuin edeltävänä vuonna. Hait tappavat vuosittain kymmenisen ihmistä. Samaan aikaan joidenkin hailajien määrä on kuitenkin laskenut.

Ilmasto muuttuu, vesiurheilu lisääntyy 

National Geographic -lehden mukaan hyökkäyksen lisääntymiseen liittyvät muutokset ilmasto-oloissa ja El Niño -ilmiöstä. Ne nostavat meriveden lämpötilaa, mikä laajentaa haiden elin- ja saalistuspiiriä.

Kun tähän yhdistää jatkuvasti lisääntyvän vesiurheilun pinnalla ja pinnan alla, ja joidenkin haiden syömien kalalajien elinpiirien siirtymisen lähemmäksi rantoja, on ihmisen ja hain epämiellyttävä kohtaaminen aiempaa todennäköisempää.

Meksikon huumesota houkuttelee haita?

Meksikon kansallisen kalastusinstituutin tutkijan José Leonardo Castillon mukaan saattaa olla mahdollista, että hai alkaa tottua ihmisen makuun, ainakin Meksikon rantavesissä.

Syy tähän on maata piinaava huumekauppa. Rikolliset heittävät tappamiaan ihmisiä vesiin, ja hait syövät ruumiita.

Hain näkeminen meriakvaarioissakin herättää alkukantaista pelkoa, kunnioitusta ja sen sulavan liikkeen ihailua.

Useampi kuolee jouluvalojen sähköön

Hain hampaisiin kuoleminen on kuitenkin yhä yhtä todennäköistä kuin lottovoitto. Yhdysvaltalaisen Tulanen yliopiston mukaan painajaisistakin tuttu tapahtuma toteutuu noin 1:8300000. 

Alligaattorit tappavat kaksi kertaa enemmän ihmisiä. On 75 kertaa todennäköisempää kuolla salamaniskuun kuin hain puremaan, tai 20 kertaa todennäköisempää pyyhkiytyä hengiltä tornadon iskiessä.

Yhdysvalloissa vuosittain useampi ihminen menehtyy joulukuusenvalojen aiheuttamiin sähköiskuihin kuin hain kitaan. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme