Mainos
Mainos

13 israelilaista sotilasta kuoli Gazassa - operaation verisin päivä

Israelin Gaza-operaatiossa nähtiin tänään tähän mennessä verisin päivä, kun hyökkäyksen palestiinalaisuhrien määrä nousi yli 400:aan.

Arabiliitto tuomitsi sunnuntaina Israelin toimet sotarikoksina.

Päivä oli verinen myös israelilaisten kannalta, sillä taisteluissa kuoli 13 israelilaissotilasta.

Israel haluaa hyökkäyksellään tuhota palestiinalaisten Hamas-järjestön rakettiasemat ja tunneliverkostot, joiden kautta järjestö on pystynyt tuomaan taistelijoitaan Gazasta Israelin alueelle.

Palestiinalaisten raketti-iskut jatkuivat myös sunnuntaina, ja israelilaiskaupungeissa kuultiin ilmahälytyksiä. Iskut eivät tiettävästi aiheuttaneet henkilövahinkoja.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Israel tekee Gazassa kaiken tarvittavan palestiinalaisten raketti-iskujen estämiseksi ja tunnelien tuhoamiseksi.

Netanjahu syytti Hamasia Gazan asukkaiden käyttämisestä ihmiskilpinä.

- Me yritämme osua sotilaallisiin kohteisiin, mutta valitettavasti siitä aiheutuu siviiliuhreja, mitä me pahoittelemme, Netanjahu sanoi CNN-kanavan haastattelussa.

Netanjahu vaati haastattelussa Gazan alueen demilitarisointia koko kansainvälisen yhteisön voimin. Hänen mukaansa Gazasta on vuosien mittaan kehittynyt Iranin rahoittama ja varustama terrorilinnoitus.

Kerry puolustaa Israelia 

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry puolusti sunnuntaina Israelin oikeutta puolustautua raketti- ja tunnelihyökkäyksiä vastaan. Hän kertoi myös suunnittelevansa matkaa Lähi-itään pikaisella aikataululla selvittämään Gazan tilannetta. 

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon matkustaa Lähi-idän alueella lähipäivinä vieraillen muun muassa Israelissa ja palestiinalaisten hallitsemalla Länsirannalla.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) toivoo, että rauhanponnistelut kantavat hedelmää.

- Gaza on painekattila, joka räjähtelee tasaisin väliajoin. Ilman rauhansopimusta ja kahden valtion mallia tällaiset tilanteet ja kriisit tulevat jatkuvasti toistumaan. Milloin mikäkin tapahtuma voi sen laukaista ja taas ollaan tällaisessa tilanteessa, Tuomioja sanoi STT:lle.  

Kommentointi suljettu asiattomien viestien vuoksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme