Mainos
Mainos

Kolmivuotias kuoli leikkiessään räjähdyspanoksella - Isisin alueella elävät lapset hengenvaarassa

Viime vuoden syyskuussa kolmivuotias ruotsalaispoika kuoli terroristijärjestö Isisin kontrolloimalla alueella, kun hän leikki räjähdyspanoksella, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet.

Hän oli yksi arviolta 40 ruotsalaislapsesta, jotka tällä hetkellä elävät Isisin alueella. Sinne he ovat päätyneet, koska heidän äitinsä ovat lähteneet terroristijärjestön toimintaan mukaan.

Ruotsalaisarvioiden mukaan ainakin muutama vastasyntynyt ruotsalaislapsi on kuollut taistelujen yhteydessä Isisin valvomilla alueilla Syyriassa ja Irakissa.

Aftonbladetin lähteiden mukaan lapset saavat Syyriassa aseidenkäyttökoulutusta ja heidät pakotetaan katsomaan teloituksia.

Lapset ovat osa Isisin propagandaa

Poika nukkuu Kalasnikov-rynnäkkökivääri vieressään. Maastokuvioiseen potkupukuun puettu vauva istuu äitinsä sylissä ja ase lepää heidän vieressään. Aikuiset miehet poseeraavat automaattiaseiden kanssa yhdessä pienten lastensa kanssa.

Tällaisia kuvia leviää sosiaalisessa mediassa.

Lapset, jotka ovat yleensä 5-10 -vuotiaita, ovat osa Isisin propagandaa.

– Heille opetetaan loruja ja lauluja, joissa ylistetään Isisiä ja sen johtajia, kertoo Yassin Ekdahl, komiteasihteeri väkivaltaisten ääriliikkeiden vastaisesta kansallisesta komiteasta.

Naisten tehtävä kasvattaa uusia jihadisteja

Useat nuoret naiset, jotka ovat matkustaneet Syyriaan mennäkseen naimisiin Isis-taistelijoiden kanssa, ovat synnyttäneet heille lapsia. Naisten tehtävä Isisin alueilla on synnyttää lapsia ja kasvattaa seuraavan sukupolven jihadisteja.

On myös ruotsalaisnaisia, jotka ovat matkustaneet yksin Syyriaan ja ottaneet pienet lapsensa mukaan. Muutamissa tapauksissa kokonaisia ruotsalaisperheitä on lähtenyt Syyriaan.

"Hänet on huijattu sinne"

Tiedossa on, että ainakin 20 ruotsalaisnaista on lähtenyt Syyriaan. Nuorin heistä on vain 15-vuotias.

Naisten motiivina matkalle näyttää olevan usko Isisin ideologiaan ja kalifaattiin. Toisin kuin miehet, naiset eivät osallistu taisteluihin.

– Luulen, että hänet on huijattu sinne. Hän ei tiennyt, mihin oli ryhtymässä. Hän oli väsynyt elämään Ruotsissa muslimina, jota kaikki tuijottivat. Nyt en edes tiedä, onko hän elossa, kertoo yhden Syyriaan lastensa kanssa matkustaneen naisen isä.

Hän ei tiedä paljoa tyttärensä uudesta elämästä.

– Hänellä oli tapana lähettää kuvia lapsistaan ja kirjoittaa, että kaikki oli hyvin. Nyt en ole kuullut hänestä moneen kuukauteen. Hän tietää, etten piittaa uskonnoista ja siksi hän ei halua olla kanssani tekemisissä, sanoo isä.

Sosiaalisella medialla houkutellaan naisia

Eräs ruotsalaisnainen matkusti Syyriaan elokuussa 2014 silloin kaksivuotiaan poikansa kanssa. Hän on ladannut nettiin kuvia pojastaan aseen ja Isis-lipun kanssa.

Ruotsissa hän on menettänyt lapsensa huoltajuuden, mutta lapsi asuu nyt äitinsä kanssa Syyriassa.

Isisin alueella asuvia lapsia aivopestään ja opetetaan vihaamaan vääräuskoisia. Todisteita tästä löytyy lähinnä Facebookista, Twitteristä ja Instagramista, joihin nuoret naiset päivittävät kuvia ja videoita.

Nuoria naisia houkutellaan muuttamaan Isisin alueille lupauksilla sisaruudesta ja paratiisista, jossa musliminaiset eivät ole alistettuja.

Paenneet ovat huonossa kunnossa

Isisin arvostelu tai yritykset muuttaa pois alueelta ovat hengenvaarallisia.

Viime kuukausien aikana kourallinen ruotsalaisnaisia on onnistunut palaamaan lastensa kanssa Göteborgiin. Asiantuntijoiden mukaan he ovat paenneet maanpäällisestä helvetistä ja ovat vakavasti traumatisoituneita.

– Ne naiset, jotka ovat naimisissa Isis-taistelijoiden kanssa voivat elää kelvollista elämää, mutta leskien ja yksinäisten naisten elämä on kauhistuttavaa. Väkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö hallitsee heidän elämäänsä, arvioi eräs naisten tilannetta tunteva asiantuntija.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme