Mainos
Mainos

Kölnin joukkoahdistelu ja taharrush gamae – tästä on kyse

Kölnin joukkoahdistelun yhteydessä on saksalaismediassa puhuttu niin sanotusta taharrush gamae -ilmiöstä. Maanantaina myös nettipoliisi Marko "Fobba" Forss nosti ilmiön esiin Facebook-päivityksessään.

Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta sanoo, että taharrush sinällään tarkoittaa ahdistelua, kopelointia.

– Gamae siinä perässä tarkoittaa tilannetta, jossa iso joukko miehiä piirittää naisen ja alkaa ahdistella tätä julkisella paikalla, Dahlgren kertoo.

Dahlgrenin mukaan ilmiö on yleistynyt arabimaissa muutaman vuosikymmenen aikana, mutta myös esimerkiksi Intiassa ja Afganistanissa sattuneet joukkoraiskaukset voidaan mieltää taharrush-käsitteen kautta. Ilmiöllä on tosin eri nimi eri kulttuureissa.

Dahlgrenin mielestä Kölnin tapahtumissa oli kyse nimenomaan taharrushista.

– Täytyy sanoa, että odotin jo pitkin syksyä, että tällaista saattaa valitettavasti tulla.

Toiminnan taustalla on Dahlgrenin mukaan nuorten turvapaikanhakijoiden turhautuminen mutta myös halu koetella rajojaan eurooppalaisessa yhteiskunnassa. Seksuaalisessa ahdistelussa on kuitenkin kyse naisten häpäisystä ja yrityksestä rajata heidän vapauttaan.

Suomen tilanteesta on Dahlgrenin mukaan vaikeampi sanoa mitään, koska poliisijohdon kommentit ja arviot ovat olleet keskenään hyvin ristiriitaisia. Dahlgren kaipaa joka tapauksessa kipeästä aiheesta asiallista keskustelua.

-Tästä ilmiöstä pitää mielestäni puhua ääneen, jotta tällaiset tapaukset voidaan ilmoittaa poliisille.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme