Mainos
Mainos

Kolumbialaiset hylkäsivät rauhansopimuksen – "terroristeja ei pidä palkita"

Kolumbialaiset ovat yllättäen hylänneet maan sisällissodan lopettamiseksi neuvotellun rauhansopimuksen.

Vastoin mielipidekyselyjä niukka enemmistö äänestäneistä hylkäsi Farc-sissien kanssa neuvotellun rauhansopimuksen, ilmenee liki loppuun asti lasketuista kansanäänestyksen tuloksista.  

Sopimuksen puolesta vahvasti vedonnut Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos myönsi yöllä, että äänestäjät ovat hylänneet rauhansopimuksen.  
– Enemmistö sanoi uurnilla sopimukselle 'Ei', presidentti tunnusti.  

Viimeisten tietojen mukaan 50,23 prosenttia äänestäneistä on hylännyt rauhansopimuksen ja 49,76 prosenttia on ollut sen hyväksymisen kannalla. Eri medioiden mukaan sopimusta vastaan annettuja ääniä kertyi noin 63000 enemmän kuin sitä kannattavia.

Laskematta oli tässä vaiheessa enää 0,4 prosenttia äänistä, joten kokonaistulos ei enää muutu. Vaaliuurnat sulkeutuivat puoliltaöin Suomen aikaa.  

Ennusteiden ja aiempien mielipidemittauksien mukaan sopimus oli tulossa hyväksytyksi sunnuntain äänestyksessä selvällä erolla. Enintään 35 prosentin uurnille saapuneista odotettiin äänestävän rauhaa vastaan.  

Kansanäänestyksessä hyväksytty sopimus olisi lopettanut yli 50 vuotta kestäneen sisällissodan vasemmistolaisia Farc-sissejä vastaan. Farc-sissien piti tulevien kuukausien aikana luopua aseistaan YK:n valvonnassa.  

Kaikki pelissä 

Presidentti Santos sanoi ennen äänestystä, ettei hallituksella ole varasuunnitelmaa, jos sopimusta ei hyväksytä. Hän korosti, että Kolumbia panee tässä kaiken peliin sosiaalisesti, taloudellisesti ja poliittisesti.  

Äänestyksen tulosta onkin pidetty ensiarvioissa erittäin vaikeana takaiskuna presidentille ja hallitukselle.  
– Minä en luovuta, vaan jatkan työtä rauhan löytämiseksi virkakauteni viimeiseen päivään asti, Santos kommentoi yöllä.  

Myös sissiliike Farc ilmoitti jo yöllä, että se on edelleen sitoutunut rauhanneuvotteluihin sunnuntain vaalituloksesta huolimatta.  

"Terroristeja ei pidä palkita"  

Osa kolumbialaisista on ollut sitä mieltä, että rauhansopimuksessa oltiin tekemässä liikaa myönnytyksiä Farcille. Tätä protestiliikettä on johtanut Kolumbian entinen presidentti Alvaro Uribe.  

Jotkut sanoivat suoraan, että terroristiryhmää ei pitäisi palkita.  
– On absurdia palkita nuo rikolliset, huumeiden salakuljettajat ja tappajat. He ovat tehneet Kolumbiasta katastrofin viimeisen 50 vuoden ajaksi, jyrisi 70-vuotias Jose Gomez, joka kertoi äänestäneensä sopimuksen hyväksymistä vastaan.  

Kolumbian hallitus ja Farc olivat päässeet sopuun nyt hylätyn rauhansopimuksen ehdoista neuvotteluissa Kuuban Havannassa aiemmin syksyllä. Hallitus ja Farc allekirjoittivat rauhansopimuksen 26. syyskuuta. Sopimus olisi kuitenkin tarvinnut vielä hyväksynnän kansanäänestyksessä.  

Kolumbian sisällissodassa on kuollut yli 260000 ihmistä ja seitsemän miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.  
  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme