Mainos
Mainos

Komissaari lupaa apua nälänhätään – "Avustustyöntekijät ovat sankareitamme"

Euroopan unionilla on keskeinen moraalinen vastuu olla estämässä vakavinta nälänhätää vuosikymmeniin, sanoo humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Christos Stylianides.

Neljä maata, Nigeria, Somalia, Etelä-Sudan ja Jemen ovat vaarassa ajautua nälänhätään. Laajamittainen kriisi on esillä, kun Stylianides vierailee Suomessa tänään ja huomenna.

– EU ei käännä selkäänsä, päinvastoin. Olemme olleet etujoukoissa tarjoamassa apua haavoittuville ihmisryhmille jo jonkin aikaa, Stylianides sanoo.

Kaikkein vakavin tilanne on maailman nuorimmassa valtiossa Etelä-Sudanissa, jota piinaavat niin aseellinen konflikti, köyhyys kuin kuivuuskin. Maahan on jo helmikuussa julistettu alueellinen nälänhätä, joka koskee 100 000 ihmistä. Tähän mennessä 1,8 miljoonaa ihmistä on paennut naapurimaihin ja määrän odotetaan kasvavan.

Etelä-Sudanin tilanne on "katastrofaalinen" ja "täysin kestämätön", kuvaa kyproslainen komissaari STT:lle sähköpostitse antamassaan haastattelussa.

– Ennen kaikkea tarvitaan poliittisia ratkaisuja, jotta voimme vastata nälänhätään ja sen uhkaan kestävästi.

Lisäapua tarvitaan

Viime vuonna EU ohjasi näille neljälle maalle, Nigerialle, Somalialle, Etelä-Sudanille ja Jemenille, 345 miljoonaa euroa. Stylianides arvioi, että ilman varhaista puuttumista ja apua tilanne olisi vieläkin vaikeampi.

EU toimii tässäkin kriisissä yhdessä järjestökentän ja muiden toimijoiden kanssa.

Isona ongelmana Etelä-Sudanissa on, ettei apua saada perille väkivaltaisuuksien takia. Avustustyöntekijöitä on kidnapattu ja surmattu.

– Avustustyöntekijät ovat sankareitamme, jotka riskeeraavat ja monesti myös uhraavat henkensä toisten pelastamiseksi, Stylianides sanoo.

Hän vaatii, että konfliktin eri osapuolet päästävät humanitaariset avustuskuljetukset liikkumaan vapaasti.

EU on merkittävä humanitaarisen avun antaja globaalisti, mutta lisää rahaa tarvitaan koko ajan. Komissaarin mukaan humanitaarisen avun kerääminen on iso haaste koko kansainväliselle yhteisölle.

– Apua tarvitsevien ihmisten määrä on yli kaksinkertaistunut eri puolilla maailmaa viime vuosikymmenen aikana ja kriisit sekä katastrofit ovat moninkertaistuneet.

Stylianides kertoo jatkavansa keskustelua lisäavusta myös jäsenmaiden kanssa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme