Mainos
Mainos

Komissio: kaikki EU-maat mukaan euroon

EU-komissio ehdottaa euroalueelle yhteistä valtiovarainministeriötä yhtenä vaihtoehtona alueen vahvistamiseksi. Komissio hoputtaa myös kaikkia EU-maita liittymään yhteisvaluuttaan.

Euroalueen hallinnon keskittäminen on yksi komission esittelemistä ajatuksista laajassa, euroaluetta käsittelevässä tulevaisuuspaperissa, jonka komissio julkaisi keskiviikkona.

Euroaluetta halutaan uudistaa, koska talouskriisit ovat osoittaneet sen haavoittuvuuden.

Komissio nostaa paperissaan esiin ajatuksia, mutta ei anna muodollisia esityksiä.

Yhdeksällä EU-maalla oma valuutta

Jo ennalta vilkasta keskustelua herätti se, kuinka suorasanaisesti komissio hoputtaa ei-euromaita mukaan yhteisvaluuttaan.

Komissio toteaa, että kaikkien EU-maiden odotetaan jo perussopimuksen myötä liittyvän yhteisvaluuttaan. Poikkeuksena on Tanska, joka on neuvotellut itselleen poikkeuksen kuten myös EU:sta lähtevä Britannia.

Yhteisvaluutta on käytössä 19 maassa 28:sta. Sen ulkopuolella ovat Bulgaria, Britannia, Kroatia, Puola, Romania, Ruotsi, Tanska, Tshekki ja Unkari. Euroa käyttää lähes 340 miljoonaa ihmistä.

Maiden välillä isoja eroja työttömyydessä

Euroopan talous on hiljalleen elpymässä, mutta velkataakka ja työttömyys ovat edelleen korkeita monissa euromaissa.

Ongelmana on, että euromaiden taloustilanne, työttömyysluvut ja kilpailukyky eroavat. Maiden välillä on isoja eroja varsinkin työttömyysluvuissa. Saksassa, Hollannissa, Itävallassa ja Virossa työttömänä on vain pieni osa väestöstä, kun taas Kreikassa ja Espanjassa varsinkin nuorisotyöttömyys on korkealla.

Rahapolitiikka on keskitetty Euroopan keskuspankille, mutta maat vastaavat itse veronkannosta ja budjeteistaan. EU:n sisällä on kyllä sovittu yhteisistä taloussäännöistä, mutta niiden noudattamisessa on isoja ongelmia.

Talletussuojassa edettävä niin pian kuin mahdollista

Talouskriisin seurauksena Euroopassa on pankkeja, joilla on huomattava määrä ongelmasaatavia, joita ne eivät välttämättä koskaan saa takaisin.

Polttava kysymys on, pystyvätkö EU-maat löytämään yhteisymmärryksen pankkien ongelmasaatavien hoidosta. EU-maiden odotetaan etenevän asiassa nyt kesällä.

EU:lla on jo käytössään erilaisia työkaluja pankkien kriisinratkaisuun, mutta pankkiunionia halutaan yhä tiivistää. Seuraavaksi työlistalla on muun muassa yhteinen talletussuoja, johon suomalainen finanssisektori on suhtautunut kriittisesti.

Komissio haluaa, että talletussuojasta päätetään niin pian kuin mahdollista, parhaassa tapauksessa jo vuoteen 2019 mennessä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme