Mainos
Mainos

Komissio esittää EU:n aselainsäädännön kiristämistä – halutaan vastata terroriuhkin

Komissio esittää EU:n aselainsäädäntöön kiristyksiä, joilla rajoitetaan aseiden verkkokauppaa ja kielletään osa puoliautomaattiaseista.

Aikomuksena on myös rajoittaa ampumakelvottomaksi muutettujen aseiden hallussapitoa ja tiukentaa aseiden merkintää koskevia ohjeita.  
Aselainsäädännön kiristämisaikeista kerrottiin jo keväällä, mutta valmistelua vauhditettiin Pariisin terrori-iskujen vuoksi.

– Viimeaikaiset terrori-iskut eurooppalaisia ihmisiä ja arvoja vastaan oli koordinoitu rajojen yli, mikä osoittaa, että meidän on tehtävä yhdessä töitä näihin uhkiin vastaamiseksi, sanoi komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tiedotteessa.

Komission mukaan aseiden jäljittämisessä on ongelmia, koska jäsenmaissa on erilaisia käytäntöjä aseiden luokittelussa ja rekisteröinnissä.

Nykylainsäädäntö on komission mukaan puutteellinen myös ampumakelvottomaksi tehtyjen aseiden osalta, sillä niitä ei pysty jäljittämään.Viimeaikaisissa terrori-iskuissa on käytetty aseita, joita ei ole muutettu onnistuneesti ampumakelvottomiksi.  

Komission esitykset edellyttävät jäsenmaiden ja EU-parlamentin hyväksyntää. Suomessa sisäministeriö on pyrkinyt vaikuttamaan siihen, ettei aselainsäädännöstä tehtäisi tarpeettoman tiukkaa.

Sisäministeriön mukaan lakimuutoksissa on otettava riittävästi huomioon suomalaiset metsästyksen harrastajat sekä reservissä harrastettava ammunta.

EU:n sisäministerit kokoontuvat huomenna Brysseliin hätäkokoukseen keskustelemaan Pariisin terrori-iskuihin vastaamisesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme