Mainos
Mainos

Kommentti: Brittejä ei nyt kiinnosta vaalit eikä Brexit vaan se, missä seuraavaksi jysähtää

Lontoo, Manchester, Lontoo. Näiden terrori-iskujen välillä on vain vajaat kaksi kuukautta. Itse olin paikalla Englannissa kahdessa ensimmäisessä. 

Molemmissa ilmapiiri oli  järkyttynyt ja surullinen. Nyt se alkaa kääntyä masennuksen puolelle. Kukat St. Annin aukiolla  Manchesterissä ovat tuskin ehtineet edes lakastua.

Onko mitään tehtävissä tämän kierteen pysäyttämiseksi? Onko vastareaktiona muukalisvihan yltyminen? Suljetaanko maan rajat kohta kokonaan? Kasvaako eriarvoisuus yhä suuremmaksi? Järjestetäänkö pian enää kielikoulumatkojakaan Britanniaan?

Manchesterissä vakuutettiin surun hetkellä yhtenäisyyttä ja sitä, ettei terroristeille anneta periksi. Meillä presidentti Niinistö sanoi samaa ja totesi, ettei tällaiseen saa turtua.

Mutta jos terrori-iskut alkavat kohta olla viikoittaista, niin pakostihan niihin turtuu. Kohta ei ole uutinen, jos surmansa saa alle 10 ihmistä ja loukkaantuneita on "vain" 50. Tai sitten asia noteerataan 25 sekunnin sähkeellä, kuten on tehty jo vuosia Syyrian kuolonuhrien yhteydessä.

Britanniassa järjestetään vaalit ensi torstaina. Kun jututin ihmisiä Machesterissä eivät vaalit tuntuneet ketään kiinnostavan enempää kuin Brexitkään.

Ihmisiä askarruttaa nyt vain huoli turvallisuudesta. Kaikki odottavat missä seuraavaksi jysähtää ja kuka tuttu tai perheenjäsen saa surmansa tai vammautuu pysyvästi.

Tällä hetkellä vaaliasetelmat ovat konservatiivien ja työväenpuolueen kesken lähes tasoissa. Asiantuntijat sanovat, että yleensä yhteiskuntaan kohdistuvat hyökkäykset satavat ääniä vallassa olevien, eli konservatiivien laariin.

Theresa May oli noin 6 vuotta maan sisäministerinä. Kyynisesti ajatellen nyt ollaan hänen kotikentällään. Hän hallitsee tällaiset asiat paremmin kuin yksikään muu poliitikko Britanniassa. Ja vaikka hän leikkasikin poliisin määrärahoja taannoin, niin häneen luotetaan. Poliisi ehti paikalle 8 minuutissa ja terroristit surmattiin. Se oli sulka uuden rautarouvan hattuun.

Mutta jos terrori-iskut jatkuvat tällä vauhdilla, niin sulat alkavat kyllä varista samaa tahtia. Liput liehuvat meillä tänään salossa, Britanniassa ne ovat jälleen kerran puolitangossa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme