Mainos
Mainos

Kommentti: Clinton tarvitsee antibioottien lisäksi uuden strategian – muuten hän kompuroi kauas Valkoisesta talosta

Demokraattien presidenttiehdokkaalla Hillary Clintonilla oli surkea viikko. Jokainen ihminen on joskus sairas, mutta harvempi 68-vuotias teeskentelee tervettä, kun jalat menevät alta.

Olkoon se epäreilua tai ei, jokainen kuumeisen Clintonin kompuroiva askel on kuin tanssia vastaehdokkaan, Donald Trumpin, hyväksi.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa terveys on aina ollut iso kysymys ja erityisesti tänä vuonna, kun Valkoisen taloon pyrkivät poikkeuksellisen vanhat ehdokkaat. Amerikkalaiset katsovat, että presidenttiehdokkaat pyrkivät maailman tärkeimpään tehtävään ja he haluavat johtajansa olevan teräskunnossa.

Tosin Clinton ei ole ainoa, jolla on syytä pitää huolta terveydestään. Jos republikaanien Trump (70) tulee valituksi, hän astuu virkaan Yhdysvaltain historian vanhimpana. Mikäli Clinton valitaan, hänestä tulee toiseksi vanhin heti Ronald Reaganin jälkeen.

Tähän mennessä Clinton on julkistanut itsestään enemmän terveystietoja kuin Trump, mutta hänen kampanjatoimistonsa on sählännyt asiat silti. Kysymykset Clintonin mahdollisesta huonosta terveydentilasta alkoivat yskästä viime viikon maanantaina.

Clinton joutui keskeyttämään hetkellisesti puheensa kampanjatilaisuudessa Ohiossa pitkään jatkuvan yskänkohtauksen vuoksi. Trump hyökkäsi saman tien ja kyseenalaisti Clintonin terveyden olevan riittämätön presidentinvirkaan.


Clinton naurahti syytöksille ja selitti yskän allergialla: ”Aina kun ajattelen Trumpia, saan allergiakohtauksen.”

Yskä olisi jo unohtunut ilman sunnuntain New Yorkin muistotilaisuuden hätäistä poistumisesta kesken kaiken. Poistuminen kesken tunteikkaan syyskuun 11. päivän seremonian oli jo tarpeeksi paha kolaus Clintonille, mutta hänen kampanjatoimistonsa teki siitä vielä pahempaa.

Vaikka julkisuudessa oli jo amatöörivideo, missä Clintonia joudutaan kannattelemaan autoon, kampanjatoimisto pysyi vaiti. Tilanne vaikutti pahalta ja vasta puolitoista tuntia poistumisen jälkeen Clintonin kerrottiin olevansa tyttärensä asunnolla lepäämässä ja hänen kerrottiin voivan huonosti helteen vuoksi.

Illalla Suomen aikaan Clinton astui vihdoin ulos tyttärensä asunnolta ala-Manhattanilta ja vakuutti medialle voivansa hyvin: ”Voin loistavasti! Kaunis päivä tänään New Yorkissa.”

Harva uskoi tekohymyä ja vihdoin yöllä Suomen aikaan lääkäri antoi lausunnon, että ehdokkaalle on todettu keuhkokuume jo muutama päivä sitten. Lääkärin mukaan Clintonilla on antibioottikuuri ja kompurointi johtui nestehukasta.

Keuhkokuumeeseen sairastuu useita miljoonia ihmisiä vuosittain. Riskiryhmänä on erityisesti lapset ja yli 65-vuotiaat. Miksei Clintonin kampanja kertonut diagnoosia heti ja miksi Clinton teeskenteli voivansa hyvin, vaikka jalat menivät alta? Salailu vain lisää konservatiivien spekulaatioita ehdokkaan terveydestä ja luotettavuudesta, varsinkin kun on tiedossa, että Clintonilla on ollut veritulppa ja tukoksia ja hän on valehdellut aiemmin muun muassa kuuluisista sähköposteista.

Clinton voi kompuroinnista huolimatta olla ikäisekseen terve. Tiedossa on peruslääkitykset kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja verenohennuslääkkeitä tukoksien vuoksi. Mutta kuka perusterveyteenkään enää uskoo, ellei hän julkista pian uusia todisteita.

Vastaehdokas Trump on jo luvannut julkaista ”hyvin yksityiskohtaisen” raportin terveydestään tällä viikolla. Clintonin puolesta toivon, että hän tekee saman, vaikka hän onkin tähän mennessä raportoinut terveysasioistaan enemmän kuin Trump. Clintonin kampanja voisi muutenkin kokeilla aivan uutta strategiaa, joka voi lisätä äänestäjien ja amerikkalaisten luottamusta – avoimuutta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme