Mainos
Mainos

Kommentti: Donald Trump pitäisi G20-kokouksen jälkimainingeissa julistaa vuoden eurooppalaiseksi

Ilman Valkoisen talon uuden isännän toikkarointeja EU:n taru olisi jokseenkin lopussa. Hampurin huippukokous kuitenkin vahvisti taas, että uusi alku on mahdollinen, MTV Uutisten Saksan-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kirjoittaa. 

Trump on perso suitsutukselle. Moni asia nytkähtää Yhdysvaltain 45. presidentin kanssa eteenpäin, kun muistetaan muistuttaa, miten erinomainen otus newyorkilainen kiinteistömiljardöörimme on.

Poikkeuksellisen katuväkivallan värittämän Hampurin G20-kokouksen jälkeen meidän eurooppalaisten kannattaisi vakavasti harkita, josko Trumpista tehtäisiin vuoden eurooppalainen. Mies itse olisi taatusti tyytyväinen. Kehu mikä kehu.

Hampurin kokous nimittäin vahvisti selvästi sen, että Eurooppa on koonnut rivinsä kohtalokkaan vuoden 2016 jälkeen. Tuolloin britit päättivät kääntää selkänsä EU:lle ja amerikkalaiset valitsivat Trumpin presidentiksi.

G20-huipputapaamisessa EU:n mahtivaltiot demonstroivat yhdessä komission kanssa, että huhut Euroopan kuolemasta ovat olleet vahvasti liioiteltuja.

Vaikka kompromissi ilmastonsuojelusta on laiha ja vaikka irtiottoja varmasti tulee, Hampurin kokouksen loppuasiakirjan ilmastonsuojelua koskevassa osassa luetaan lakia Washingtonille. Loivalla diplomaattisella munkkilatinalla, mutta luetaan kuitenkin. Se on saavutus.

EU:n ja G20-kokousta isännöineen Saksan johdolla 19 maata sitoutui noudattamaan Pariisin ilmastosopimusta. Poikkeuksia tullaan näkemään. Turkki on jo antanut ensimmäisiä signaaleja.

Suuressa kuvassa suuri ja mahtava Yhdysvallat jäi silti yksin. Brysselin komissio, Berliini ja Pariisi onnistuivat junailemaan neuvottelukuviot niin, ettei kukaan lähtenyt kiukuttelemaan Trumpin vanavedessä. Ei Kiina, ei Venäjä eikä edes öljyjätti Saudi-Arabia. Ei ainakaan vielä.

Myös vapaakaupan G20-minikompromissille on syytä nostaa malja Euroopassa. Mini on parempi kuin ei mitään.

Pahimmassa tapauksessa Hampurista olisi lähdetty valmistautumaan avoimeen kauppasotaan, jonka USA olisi laukaissut terästulleillaan. EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin uhkaus vastatoimista oli riittävän tyly ja oikein ajoitettu, vakuuttavat kokouslähteet. Trump suostui, vaikkakin vesitetysti ja varauksin, vastustamaan protektionismia muiden mukana.

Washingtonin arvaamattoman narsistin veljeily Kremlin isännän Vladimir Putinin kanssa tuo sekin lisää myötätuulta EU:n purjeisiin, jos niin halutaan. Nyt, jos koskaan, EU:n yhteistä puolustusulottuvuutta kannattaa ja pitää kehittää. Eikä sen tarvitse tarkoittaa, että Natoa heikennetään tai hajotetaan.

Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla ja Saksan liittokanslerilla Angela Merkelillä on todella tuhannen taalan paikka hitsata Eurooppa yhtenäisemmäksi ja kilpailukykyisemmäksi. Paikkaa ei välttämättä olisi koskaan tullut ilman monissa asioissa yhä selkeämmin paitsioon ajautuvaa Trumpia.

Eli ei muuta kuin yhdessä valamaan Vuoden eurooppalainen -näköispatsasta veli Donaldille. Trump-brändiin oleellisesti kuuluvaa otsatukkälärpykkää unohtamatta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme