Mainos
Mainos

Kommentti: "Ebola ja Isis tulevat" – USA:n kongressivaalien aseena on pelko

Republikaanien vaalikampanjalla eri puolilla Yhdysvaltoja voi sanoa olevan yksi vahva teemansa: pelottelu.

Nopeita leikkauksia, joissa uhkaavia kuvia Isis-taistelijoista aseiden kanssa. Terroristien uhkailun perään ruudulle ilmestyy demokraatti-senaattorin kasvot ja alkusyksyn lausunto: ”Isis ei ole välitön uhka maallemme”. Sen jälkeen videon kertojan ääni kysyy: ”Voimmeko todella ottaa sitä riskiä?” Kyse on republikaaniehdokkaan vaalimainoksesta eikä kyse ole yksittäisestä provosoijasta.

Luonnollisesti demokraattisissa vaaleissa on tapana hyökätä, haastaa vastapuolueita ja nostaa sitä kautta itseään jalustalle. Yhdysvaltain edustajainhuoneen ja senaatin vaalien kampanjoinnissa ollaan kuitenkin oltu enemmän pimeällä puolella kuin Halloweenina.

Yksi republikaanien ehdokas uhkasi vaalikampanjassaan Isis-järjestön tulevan aseidensa kanssa Meksikon rajan yli. Osa ehdokkaista poseeraa ase kädessään ja sanoo olevansa presidentti Barack Obaman kanssa kaikesta eri mieltä. Republikaanien mukaan Obama ja demokraatit eivät pysty suojelemaan kansalaisia myöskään ebolalta. Osa kysyy, miten virus voi tarttua ilmateitse miljooniin.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen ja senaatin vaalien kampanjoinnissa ollaan oltu enemmän pimeällä puolella kuin Halloweenina.

Demokraatit eivät Valkoista taloa hallitsevana turvallisuusuhilla pelottele, mutta he ovat suututtaneet osan liike-elämästä Obaman ja demokraattien mahdollisen presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin lausunnoilla. Heidän lausunnoissaan liike-elämä ei luo työpaikkoja ja se on herättänyt närää erityisesti republikaanien keskuudessa. Yritysmaailmassa vahvoilla olevat republikaanit muistavat tietenkin vaaliväittelyissään siteerata ja kysyä takaisin: ”Kuka sitten luo työpaikkoja, jos ei liike-elämä?”

Uusia äänestäjiä kosolti tarjolla

Kaiken pelottelun ja uhittelun keskellä suuri kysymys on uuden äänestäjäkunnan kerääminen. Välivaaleissa äänestysprosentti on jäänyt yleensä alhaiseksi noin neljäänkymmeneen prosenttiin. Demokraatit ovat perinteisesti saaneet afroamerikkalaiset ja latinot puolelleen, mutta heidän pitäisi saada äänestäjäkuntansa innostumaan vaaleista.

Demokraatit yrittävätkin herättää äänestäjäkuntaa hyökkäämällä republikaanien tiukkoja maahanmuuttoasenteita vastaan nostamalla esiin Missourin Fergusonin veriset rotumellakat.

Kongressiin kyllästytty täysin

Poliittisesti ja taloudellisesti tärkeiden välivaalien ongelma on, että amerikkalaiset ovat yleisesti täysin kyllästyneitä kongressiin ja Washingtonin voimattomaan politiikkaan. Kongressi oli viime vuoden lähes kykenemätön lainsäädännöllisiin päätöksiin ja presidentin suosio on ollut laskussa. Jos historiaan on uskominen, puolue, jonka presidentti on ollut pitkään vallassa, kärsii tappioita.

Kyselyt ennustavatkin republikaanien ottavan enemmistön hallitsemansa edustajainhuoneen lisäksi senaatista. Mikäli Washingtonia ja keskushallintoa johtaa demokraatti-presidentti republikaanisen edustajainhuoneen ja senaatin kanssa, ei ole vaikea kuvitella, kuinka tahmeasti yhteistyön odotetaan etenevän.

Tällöin muutenkin voimattoman pääkaupungin päätöksenteon odotetaan jähmettyvän. Republikaanit voivat estää Obaman aloittamat hankkeet ja Obama voi olla laittamatta toimeen kongressin toimia. Tulevalle kongressille taitaa olla pelottelun hengessä tarjolla enemmän kepposta kuin karkkia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme