Mainos
Mainos

Kommentti: Egyptissä palvelujen käyttäminen on hyväntekeväisyyttä

Egyptiläiset antavat ahkerasti rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta vapaaehtoistyön tekeminen on Egyptissä harvinaista. Valtaosalla egyptiläisistä ei ole aikaa edes harrastuksiin saati vapaaehtoistyöhön. Työviikko on usein kuusipäiväinen ja päivittäiseen työmatkaan saattaa kulua jopa neljä tuntia.

Vielä harvinaisempaa on, että keski- tai ylempään yhteiskuntaluokkaan kuuluva egyptiläinen menee köyhien asuinalueelle. Bashteel, jossa näyttelijä ja malli Tara Emad käy säännöllisesti jakamassa avustuspaketteja ja tapaamassa avustuksensa piirissä olevia perheitä, on yksi Kairon halveksituista köyhistä alueista. Emadin kohtaaminen on alueen asukkaille vähintäänkin yhtä merkityksellistä kuin avustusten saaminen.

Juttelemalla ihmisten kanssa heidän asuinalueellaan Emad osoittaa arvostavansa heitä, mikä on tärkeä ja harvinainen kokemus köyhälle egyptiläiselle, joka on tottunut olemaan itseään varakkaampien vähättelyn, halveksunnan tai ylenkatseen kohteena.

Bashteeliin eivät suostu edes kaikki taksinkuljettajat ajamaan, koska alueen tiet ovat erittäin huonokuntoisia ja kadut kapeita.

Toimittaessaan ruokapaketteja Bashteeliin ja Kairon muihin köyhiin kaupunginosiin Tara Emad jopa kantaa itse paketteja. Suomalaisesta näkökulmasta tämä tietenkin on aivan luonnollista, mutta Egyptissä erittäin harvinaista.

Egyptiläinen, etenkään nainen, ei kanna mitään muuta kuin käsilaukkunsa – ellei ole pakko. Ruokaostokset ja monet muutkin päivittäistavarat tilataan usein kotiin, supermarketeissa on ostosten pakkaajat, jotka usein pakkaavat ostokset myös autoon juomarahaa vastaan. Kotona talonmies purkaa ostokset autosta ja kantaa ne sisälle.  Kantaminen yleisesti nähdään työnä, joka teetetään muilla aina kun se on mahdollista.  

Vain köyhimmillä ei ole varaa maksaa kantajille. Kairon paremmilla asuinalueilla ainoastaan ulkomaalaiset raahaavat painavia ostoskasseja joko siksi, etteivät tiedä kotiinkuljetuspalveluista tai eivät halua maksaa siitä.

Egyptiläisille palvelujen käyttäminen ja niistä maksaminen on itsestään selvyys. Moni ajattelee, että hyväosaisen velvollisuutena on työllistää muita. Ihmistä, joka ei maksa kotinsa siivouksesta siivoojalle, vaikka hänellä olisi siihen varaa, pidetään vähintäänkin omituisena ja usein myös itarana.

Helsingissä lienee vain muutama hotelli, jossa asiakkaan ei tarvitse itse kuljettaa matkalaukkuaan hotellihuoneeseen. Egyptin hotelleissa matkalaukuista huolehtivat laukunkantajat. Myöskään lentokentällä ei tarvitse koskea itse matkalaukkuihinsa jos haluaa maksaa pikkupalveluksesta kantajille.

Palvelurahan maksaminen ja palvelujen käyttäminen voidaan nähdä myös hyväntekeväisyytenä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme