Mainos
Mainos

Kommentti: Joulumarkkinat ja jalkapallo paras lääke pelkoon

Pitää olla rohkea. Kun pelko voittaa, terroristi voittaa. Niin tietysti. Silti moni saksalainen pohtii, pitäisikö ensi viikonvaihteen jalkapallopeli ja alkavat joulumarkkinat jättää väliin.

Päätös Hollannin ja Saksan välisen jalkapallopelin peruuttamisesta oli taatusti ainoa oikea. Parempaa vaihtoehtoa ei käytännössä ole olemassa. On vain turhaa jälkiviisautta.

Silti tuon oikean päätöksen tehnyt sisäministeri Thomas de Maizière onnistui tekemään karhunpalveluksen kaikille niille saksalaisille, jotka pelkäävät. Hän kieltäytyi Hannoverissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa vastaamasta toimittajien kysymyksiin, koska ”osa vastauksista aiheuttaisi kansalaisissa epävarmuutta”.

”Juuri tuollainenhan sitä epävarmuutta ja pelkoa suorastaan lietsoo”, tuhisi nuori saksalaismies tänään lounasravintolassa, kun näki, että lueskelen juttuja Hannoverin tapahtumista. Hän ei myöntänyt pelkäävänsä. Ei tietenkään. Mutta sanoi hetken pohdittuaan, että tyttöystävä kyllä epäröi, voiko mihinkään enää mennä.

Tyttöystävää on helppo ymmärtää. Kun sisäministeri viittaa uhkiin, joista ei kannata puhua, epäröinnille ja lopulta pelolle syntyy hedelmällinen kasvualusta.

Moni saksalainen kysyy, mitä vihjeitä poliisi Hannoverissa sai? Tiedetäänkö terroristien uusista keinoista jotain sellaista, josta jokaisen pitäisi huolestua?

Ilmeisesti tiedetään. Näin monet kokeneet tarkkailijat de Maizièren viestiä tulkitsevat. Oliko esimerkiksi todella niin, että poliisi sai vihjeen ambulanssiin tai johonkin viralliseen ajoneuvoon kätketystä pommista? Onko vastaavia ollut jo aiemmin? Onko sairasauton räjäytysyrityksiä jopa pystytty estämään?

Tällaisten asioiden puiminen julkisuudessa ei välttämättä ole sellaista avoimuutta, jota Saksassa ja muualla Euroopassa Pariisin iskujen jälkeen tarvitaan. Paniikkia on turha lietsoa.

Joka tapauksessa lounaskaverini tyttöystävä saattaa oikeasti miettiä, pitäisikö pian alkavat joulumarkkinat, joita kutsutaan myös Kristuslapsen markkinoiksi, jättää väliin. Ihmisiä, muslimiterroristin mielestä vääräuskoisia sellaisia, on koolla tuhansia. Parempaa maalitaulua saa hakea.

Tyttöystävä ei ole mietteineen yksin ja riski on kiistaton. Vuonna 2000 viranomaiset onnistuivat Ranskassa viime hetkellä estämään neljän algerialaisen islamistin pommi-iskun Strassburgin joulumarkkinoille.

Myös monen saksalaisen jalkapallofanin vatsassa muljahtelee. Terroristit yrittivät Pariisissa iskua jalkapallostadionille ja räjäyttivät itsensä lopulta stadionin vieressä. Hannoverissa riski iskusta arvioitiin niin suureksi, että peli jätettiin pelaamatta.

”On tämä tragedia, että nyt ne (terroristit) sitten voittivat”, tv-uutisissa haastateltu saksalaisfani murehti lampsiessaan stadionilta kotiin. Entäs jos ”ne” iskevät johonkin peliin viikonlopun Bundesligakierroksella?

Näitä ajatuksia siis on. Ja myös niitä on, jotka tekevät johtopäätöksiä: katsotaan peli kulmakapakassa ja pidetään omat joulumarkkinat kotona.

Näitä ihmisiä pitää rohkaista, ei paheksua eikä ainakaan tuomita. Kyllä. Terroristi voittaa, kun pelko voittaa. Mutta pelko on inhimillistä.

Paras keino rohkaista on mennä itse. Mennä joulumarkkinoille nauttimaan hehkuviiniä läheisten hyvässä seurassa. Kerätä porukka ja lähteä kannustamaan omaa jalkapallojoukkuetta. Näyttää epävarmalle, että elämästä voi ja pitää edelleen nauttia.

Kun epävarma seuraa, väkivaltaan turvautuva kiihkoilija häviää. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme