Mainos

Kommentti: Kadulla elävien karu arki – kerjäläiset ostavat tai vuokraavat vauvoja

Egyptissä kristitty- ja muslimiperheiden, etenkin naisten, elämään vaikuttavat yhä edelleen patriarkaalisen kulttuurin ikiaikaiset moraalinormit.

Naisen arvokkain ominaisuus on hyveellisyys, mikä tarkoittaa ainakin sitä, että naisen on oltava neitsyt avioituessaan.  

Naisen hyveellisyys ei ole vain naisen itsensä vaan hänen perheensä ja koko sukunsa kunnia. Kunniakäsitys voi joskus saada irrationaalisia muotoja. Äiti saattaa hylätä kadulle nuoren tyttärensä ”kunniattomana” sen jälkeen kun on saanut tietää tytön oman isän tai isäpuolen käyttäneen tyttöä seksuaalisesti hyväkseen.

Insesti sekä koti- ja perheväkivalta ovat yleisiä lasten kadulle päätymisen syitä. Muina syinä ovat muun muassa liian raskaaseen työhön pakottaminen tai se, että lapsen biologisen vanhemman kuoltua uusi isä- tai äitipuoli ei hyväksy aiemman avioliiton lapsia.

Egyptin katulapsista valtaosa elää Kairossa. Kaduilla näkee enemmän poikia kuin tyttöjä. Tämä selittyy osin sillä, että pojat ja nuoret miehet pyrkivät suojelemaan ainakin sisaruksiaan ja pitämään nämä piilossa. On mahdotonta tietää, onko poikamaisen olemuksen sisällä poika vai pojaksi tai nuoreksi mieheksi tekeytynyt tyttö.

Pojan tai miehen tai poikana tai miehenä on huomattavasti helpompi löytää työtä kuin naisen tai naisena. Naisen on soveliasta myydä esimerkiksi nenäliinoja, mikä on lähinnä naamioitua kerjäämistä.

Kairon kaduilla on myös kerjäläisnaisia, jotka roikottavat mukanaan pientä vauvaa tai lasta – mitä surkeamman näköinen lapsi on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ohikulkijat antavat kerjäläiselle rahaa. Nämä ammattikerjäläiset ostavat katuäideiltä vastasyntyneitä vauvoja tai vuokraavat vauvoja päivä- tai viikkohinnalla.

Kadulla elävät lapset ja nuoret altistuvat ilmansaasteiden ja sairauksien lisäksi myös väkivallalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle, jonka suhteen tytöt ja naiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa.

Kadulla eläneen nuoren naisen elämä ei automaattisesti muutu paremmaksi, vaikka hän löytäisikin puolison, joka hyväksyisi vaimonsa menneisyyden ja mahdolliset aiemmat lapsetkin.

Egyptin yhteiskunnassa yksilö määritellään suku- ja perhetaustan mukaan. Kodittomuus ja katkennut yhteys perheeseen ja sukuun ovat entisen katulapsen koko myöhempää elämää varjostava mörkö, jota ei pääse karkuun edes muuttamalla uudelle asuinalueelle. 

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot