Mainos
Mainos

Kommentti: Kairo ei nuku koskaan – paitsi eilen

"Mister, ei!", jyrähtää siniseen yöpaitamaiseen djellabaan pukeutunut, kadunreunuksella istunut mies. Hyvin nähty, sillä välissämme oli paksu puu. Olin ottamassa valokuvaa seinägraffiteista: toisessa pilkattiin Muslimiveljeskuntaa, toisessa Barack Obamaa. Hän oli lisäkseni ainoa sivukadun kivetyksiä kuluttanut ihminen. Lähes 40 asteen paahde ei niillä kulmilla houkutellut ulkoilemaan.

Läheisellä Toukokuun 15. päivän sillalla, sen Gizan kaupunginosan puoleisessa päässä, seisoi panssariajoneuvo ja kaksi poliisien miehistöautoa. Niiden miehistö näyttää toimettomalta.

Eilen siltaa pitkin marssi tuhansia Muslimiveljeskunnan tukijoita Gizasta Ramsesin aukiolle. Tänäänkin piti marssia. Veljeskunta oli uhannut järjestää mielenosoituksia joka päivä seuraavan viikon ajan. Sellaista ei ilmaantunut. Raju väkivalta, protestiväsymys ja kuumuus ovat vieneet mehuja. Päivän ainoa todella kiihtynyt tilanne oli Ramsesin aukion al-Fatehin moskeijalla. Sillan turvallisuusjoukot poistuivat vaikka päivä ei ollut edennyt edes iltaan.

Eiliseen verrattuna Kairo on jälleen jalkeilla. Kauppoja oli taas auki, ihmisiä liikkeellä helteestä huolimatta ja tienylitykseen oli keskityttävä kunnolla. Suojatie ovat nopeat jalat. "Sanotaan että Kairo ei nuku koskaan, mutta eilen se kyllä nukkui", kuvasi eräs tapaamani henkilö suurkaupungin aavemaista autiutta.

Jonkinlaiseen arkeen ollaan siis palaamassa, ei kuitenkaan poliittisen arkeen. Kahviloissa istuu väkeä, mutta se ei ole täysin joutenoloista, jos mittarina on päivän tapahtumien seuraaminen. Miehet tuijottavat nurkkiin korkeuksiin asennettujen televisioiden ruutuja. Koko päivä on tullut suoraa lähetystä kommentteineen al-Fatehin moskeijan tilanteesta, hallituksen edustajien lausuntoja ja ulkomaisten ministerien kommentteja.

Egyptiläiset on tuomittu seuraamaan ja puhumaan politiikkaa. Ei ole varaa 'ei nyt vaan kiinnosta'-luksukseen kuten Suomessa, taloushuolistamme huolimatta. Politiikka vakavine tapahtumineen ja seurauksineen vyöryy päälle ja maistuu leivän hinnassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme