Mainos
Mainos

Kommentti: Koko alppialue elää pelastusoperaation mukana

Suosittu ulkoilu- ja lomailualue Baijerin kaakkoisnurkassa Berchtesgadenissa elää jännittyneenä luolatutkijan pelastusoperaation mukana.

Alle kymmenentuhannen asukkaan kauppalassamme ei juuri muusta tällä hetkellä puhuta kuin Jättiläisen pelastajista ja pelastettavasta Johann Westhauserista. Lähes jokaisella on joku tuttu tai sukulainen jollain tavalla mukana pelastustöissä.

Untersberg-vuori on suosittu patikointikohde ja viime viikonloppunakin sinne vaelsi tasainen virta retkeilijöitä, vaikka itse Jättiläisen suuaukolle ei ilman kiipeilykokemusta pääsekään.

Luolan sijaintia on salattu parhaimman mukaan jo pian kahdenkymmenen vuoden ajan, koska sinne laskeutuminen on hengenvaarallista.

Sen sijaan yleisölle avoinna oleva Saksan suurin jääluola Eishöhle samalla alueella on vaikuttava kokemus kaikille luolista kiinnostuneille. Eishöhleen laskeutuminen paljastaa meille maallikoillekin hyvin sen, minkälainen sisus on Untersbergin kalkkikivisen kuoren alla.

Heti suuaukon suulla luolassa on valtava jääpaasi, joka pysyy jäätyneenä kovimmissakin helteissä, pieniä portaita ja käytäviä pitkin laskeudutaan luolan sisuksiin, jossa jään ja kiven muovaamat taideteokset ovat lumoavia. Parin tunnin retken jälkeen on kuitenkin helpotus palata jäätävän kylmistä ja kosteista olosuhteista takaisin maan pinnalle auringon lämpöön.

Alpeilla on totuttu pelastustöihin, niin myös Berchtesgadenissa. Liki päivittäin paikallinen sanomalehti listaa vuoripelastajien sankaritöitä – pieniä ja suuria.

Vuoripelastajien työmäärä kasvaa koko ajan. Yhä useampi haluaa kokeilla rajojaan joko merkittyjen reittien ulkopuolella patikoiden tai kiipeillen. Usein omat taidot tai sää tekevät tepposen ja edessä on avun hälyttäminen.

Watzmann- ja Untersberg-vuorille lentävät pelastuskopterit ovat Berchtesgadenissa arkipäivää. Useimmissa tapauksissa tuhansiin jopa kymmeniin tuhansiin nousevan laskun kopterista maksaa retkeilijä, hyvässä lykyssä vakuutusyhtiö.

Vapaaehtoisten vuoripelastajien arvostus alueella on korkealla ja harrastus vetää puoleensa kokeneita kiipeilijöitä. Suurin osa työstä on arkipäiväistä päivystämistä ja retkeilijöiden opastamista, neuvontaa sekä pelastajien koulutusta.

Hälytyksen tullessa työtä tehdään vuorotta olosuhteista riippumatta, kunnes autettava on saatu vuorilta turvallisesti pois.

 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme