Mainos
Mainos

Kommentti: Media lietsoo amerikkalaisten ebolahysteriaa

Sillä ei ole väliä, minkä kanavan uutisia Yhdysvalloissa katsoo, sillä ebola on kaikkialla, kirjoittaa MTV Uutisten New Yorkin kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Ebolan pelko on levinnyt täällä paikoin jo niin laajaksi, että osa käyttää maskeja kasvojensa suojana metroissa eikä maassa asuvia länsiafrikkalaisia päästetä työpaikoille tartunnan pelossa. Tähän mennessä Yhdysvalloissa yksi ihminen on menehtynyt ebolaan, muut tartunnan saaneet on hoidettu. Länsi-Afrikan tilanne on täysin eri. Jos jonkun pitäisi ottaa tilannetta pahentavasta hysteriasta vastuu, niin se on yhdysvaltalainen media.

Perjantaina myöhään Suomen aikaan New York ja New Jersey päättivät lisätä voimalla varotoimenpiteitä: kaikki jotka ovat olleet suorassa kontaktissa ebolapotilaiden kanssa Länsi-Afrikassa joutuvat heti lentokentältä 21 päivää kestävään karanteeniin. Syynä tähän on torstaina paljastunut New Yorkin ensimmäinen ebolatapaus, joka herätti pelkoa eri puolilla metropolia. Nyt sairastunut on eristyksessä kolmen lähimmäisensä kanssa Bellevuen sairaalassa Manhattanilla. Sairaalan edessä päivystää enemmän median edustajia kuin sisällä hoitohenkilökuntaa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestölle Sierra Leonessa työskennellyt sairaanhoitaja palasi eilen Yhdysvaltoihin ja raivostui kohtelustaan New Jerseyn lentokentällä. Hänen Dallas Newsissa kirjoittamansa kommentin mukaan häntä kohdeltiin kuin rikollista: poliisisaattueita, kuulusteluja, terveydenhoitohenkilökunta pelkäsi ja hänen ruumiinlämpönsäkin mitattiin väärin. Hän haistoi osaamattomuuden ja paniikin, mikä onkin ollut Yhdysvaltain viranomaisten pahin virhe kriisin keskellä.

Samaan aikaan, kun maan johtavat uutiskanavat CNN, Fox News ja NBC elävät ebolan luoman uhan voimalla, USA:n terveydenhuolto möhlii minkä ehtii. He ovat itse myöntäneet, että Dallasissa ebolapotilasta hoitaneet eivät olisi saaneet tartuntaa ilman osaamatonta toimintaa. Sen takia ihmiset, jopa hoitohenkilökunta, täällä pelkäävät. Onhan ebola hengenvaarallinen tauti, mutta paniikki on liikaa, koska tauti tarttuu vain eritteiden välityksellä.

Faktoja on kuitenkin vaikea hahmottaa, jos seuraa vain yhdysvaltalaista mediaa – niin kuin suurin osa yhdysvaltalaisista tekee. Havainnollinen esimerkki tästä on, kuinka yksi suosituimmista uutiskanavaista, republikaanien puolelle kallistuva Fox News, kuvaili perjantain aamu-uutisissaan kymmenen minuutin ajan, kuinka ebola voi tarttua metrossa, jos tartunnan saanut ihminen aivastaa vastapäätä istuvaa silmään.

Haastattelin viikko sitten Staten Islandilla liberialaisia. Alueella asuu ilmeisesti eniten länsiafrikkalaisia sitten Afrikan. Heidän kokemukset amerikkalaisten ebolahysteriasta olivat karmaisevia. Osaa ei enää kätellä, osaa ei enää päästetä työpaikalle ja yhdelle kerrottiin, että saa tästä lähtien matkustaa hissillä yksin, koska hän on kotoisin Liberiasta. Aivan kuin heillä ei olisi tarpeeksi murheita ja surua perheestä ja sukulaisista synnyinmaassaan.

Yhdysvaltojen uusi karanteeni-sääntö on varotoimenpide, jolla he yrittävät puhdistaa mainettaan. Media ottaa tapansa mukaan siitä kaiken irti, jopa enemmän. Totuus on kuitenkin se, kuten Sierra Leonesta palannut sairaanhoitaja kirjoitti: Meidän on lähetettävä enemmän apua Länsi-Afrikkaan ja kohdeltava ihmisiä, jotka hengenvaarallista tautia vastaan taistelevat suurella kunnioituksella. Noin kymmenentuhatta tartuntaa ja viisi tuhatta kuollutta on aivan liikaa. Amerikkalaisten paniikki ei auta ketään. Päinvastoin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme