Mainos
Mainos

Kommentti: Merkelin ehdokkuus on populistien märkä uni

Saksan liittokansleri Angela Merkel on sekä kotimaassaan että myös kansainvälisesti enemmän ongelma kuin ratkaisu. Berliinin mahtinainen luisuu kohti kirvelevää vaalitappiota ja siivittää samalla Euroopan ”Trumpien” voittokulkua.

Ikävystyttävän loivasta profiilistaan tunnettu Merkel olisi Euroopan suurimman kansantalouden johtajana sopivan ennustettava ja riittävän vahva vastavoima Yhdysvaltain presidentiksi nousevalle pelottavan arvaamattomalle Donald Trumpille. Näin kaikkien ”ajattelevien” ihmisten pitää ajatella kaikkialla.

Paino on kuitenkin sanalla olisi. Yksitoista vuotta Saksaa hallinneen Merkelin murskavoitto ensi syksyn liittopäivävaaleissa olisi iso yllätys.

Nyt ei pidä tasoitella, vaan kärjistää

Saksat yhdistäneen Helmut Kohlin ”kasvattina” tunnettu itäsaksalainen tiedenainen voitti kahdet vaalit (2009 ja 2013) olemalla hajuton, mauton ja väritön. Merkel ei ärsyttänyt ketään ja sai näin ääniä myös kilpailevista puolueista. Ehkä vielä oleellisempaa oli se, että iso osa perusdemareista jätti äänestämättä.

Enää Merkel ei pärjää vähän matonreunan yli nousevalla profiililla ja vesitetyllä vaalitaktiikalla. Nyt pitäisi saada uurnille kaikki ne, jotka eivät halua USA:n kaltaista totuutta kaihtavaa populistivyörytystä. Pitäisi polarisoida, ei tasoitella.

Berliinin kanslerinviraston emäntää on kuitenkin vaikea kuvitella tähän rooliin. Hän ei ole kantikas palopuheiden pitäjä. Päälle päätteeksi Saksan oikeiston rivit ovat pakolaiskriisin jäljilta sekaisin eikä Merkelistä ole enää yhdistäjäksi. Johtajalla ei ole kuuliaisia joukkoja, jotka tarvitaan repivään vaalitaisteluun.

Lisäksi myös Saksassa on paljon eliittiin kyllästyneitä ja muutosta kaipaavia. Merkel, jos joku, edustaa eliittiä. Häntä voi syyttää kaikesta ja aivan erityisesti viime vuoden pakolaistulvasta.

Ja vaikka liittokanslerin johtama oikeisto säilyttäisi asemansa liittopäivien suurimpana ryhmänä, Merkel-vetoisen toimintakykyisen hallituksen muodostaminen on ensi syksynä vaikeaa. Ellei jopa mahdotonta.

Äärioikeisto menestyy Merkelin kustannuksella

Pakkaa sekoittaa oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue, joka menestyy pakolaisia hyysänneen Merkelin kustannuksella. Samalla se todennäköisesti tekee tilaa demarivetoiselle punavihreälle hallitukselle, jossa voi olla mukana myös DDR:n entisen mahtipuolueen SED:n seuraaja Die Linke (vasemmisto).

Kaikille Euroopan ”trumpilaisille” Angela Merkelin kansleriehdokkuus on toiveiden täyttymys. Kaikkien aikojen märkä uni.

Berliinin kanslerinviraston emäntä nauttii luottamusta Euroopassa. Sekä EU:n komissiossa että useimmissa EU:n istuvissa hallituksissa. Juuri tästä syystä hän nimenomaan on ongelma, ei ratkaisu. Juuri nämä eliitit ovat punainen vaate monille äänestäjille monissa EU-maissa.

Ponteva eurooppalainen oikeisto- ja vasemmistopopulisti voi lähes kaikkialla syyttää Merkeliä lähes kaikesta. Hän on Ranskan Marine Le Penin, Hollannin Geert Wildersin ja Italian Beppe Grillon paras vaaliase. Tai ainakin yksi parhaista.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme