Mainos
Mainos

Kommentti: Obaman ilosanomassa ei ole tilaa Trumpin ääripuheille

Yhdysvaltain ensimmäinen afroamerikkalainen presidentti Barack Obama on ollut aina hyvä pitämään puheita. Presidenttiuransa viimeisessä kansakunnan tila –puheessaan hän ylitti kuitenkin itsensä ja rauhoitti hetkeksi itse Donald Trumpin.

Yhdysvaltain tv-mainokset ovat täynnä tuhosta ja uhasta pelottelevien republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivien vaalimainoksia. Obamalle Yhdysvaltain poliittinen keskustelu on mennyt selvästi yli ja hän ottikin ääripuheet ja maahanmuuttovihan yhdeksi isoksi puheensa teemaksi.

Obama ei suoraan käyttänyt republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Donald Trumpin nimeä, mutta viesti oli selvästi suunnattu kovaääniselle kiinteistömogulille. Trump on sanonut, että Yhdysvallat on menossa tuhoon, muslimeilta pitäisi kieltää pääsy maahan terroriuhan vuoksi ja Meksikon ja Yhdysvaltain välille pitäisi rakentaa aita.

Obaman mukaan Yhdysvalloilla menee taloudellisesti paremmin kuin koskaan, poliitikko ei saa solvata muslimeja ja maa tarvitsee maahanmuuttoa. Trumpilla on tapana heittää isolla kivellä takaisin, jos häntä kritisoidaan, mutta tällä kertaa hän on ollut vaisu. Trump on kommentoinut puhetta Twitterissä hänelle yllättävän pehmeillä sanoilla kuten ”tylsä puhe, hankala seurata, tarvitaan uusi johtaja”.

Seitsemässä vuodessa harmaantunut Obama esiintyi puheessaan poliitikoille moraalinvartijana, mutta kansalaisille demokraattisena johtajana. Hänen tärkein viesti oli, että Yhdysvalloilla menee monessa mielessä paremmin kuin koskaan ja tulevaisuus näyttää vieläkin valoisammalta.

Obama kokee, että kansalaiset tarvitsevat kannustusta, sillä Pariisin ja Kalifornian terrori-iskujen jälkeen yhdysvaltalaiset pelkäävät yhä enemmän turvallisuutensa puolesta eikä suurin osa ole Obaman toimiin tyytyväisiä. Obama yritti kuitenkin vakuuttaa, että kansalaiset ovat turvassa ja ulkopolitiikka on hänellä hallussa.

Todellisuudessa hetki kehua ulkopoliittisilla saavutuksilla oli kuitenkin huono. Muutama tunti ennen puheen alkua tuli tieto, että Iran on ottanut kiinni kaksi yhdysvaltalaista laivaston partioalusta. Obama on ollut ylpeä lähentyneistä väleistä Iranin kanssa ja luodusta ydinsopimuksesta, joten tieto välikohtauksesta oli presidentille hyvin vaivaannuttava. Hän ei silti muuttanut puhettaan ja jätti välikohtauksen mainitsematta.

Viimeinen puhe kansakunnan tilasta oli Obamalle tärkeä tilaisuus seistä kansallisen huomion keskipisteenä ennen presidentinvaalien ennakkoäänestyksiä. Obama pääsi puolustamaan toteutumattomia lupauksiaan kuten Yhdysvaltain pahamaineisen ja kalliin Guantanamon vankilan sulkemisen viivästymistä ja lupasi yhä yrittää kaikkensa.

Obama pyysi myös anteeksi, että republikaanien ja demokraattien välit ovat hänen valtakaudellaan rakoilleet entisestään. Hän vetosikin republikaanienemmistöiseen kongressiin yhteistyön parantamiseksi. Obamalla on haaveilleen vielä lähes vuosi aikaa, mutta ilosanomasta huolimatta, hän on monelle republikaanille aivan liian humaani demokraatti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme