Mainos
Mainos

Kommentti: Suomi laittoi kehitysyhteistyörahat maabrändikäyttöön – ovelaa vai kyynistä?

Pääministeri Juha Sipilä luovutti Brysselin huippukokouksen yhteydessä uuden suomalaisen tasa-arvopalkinnon, International Gender Equality Prizen. Saaja oli liittokansleri Angela Merkel, joka haluttiin palkita "maailmanlaajuisesta toiminnasta ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä naisten ja tyttöjen puolestapuhujana".

Summa on 150 000 euroa, ja sen saa palkittu ohjata valitsemaansa tyttöjen ja naisten oikeuksia tukevaan kohteeseen.

Palkinto oli epäilemättä täysin ansaittu – Merkel on monella mittarilla maailman vaikutusvaltaisin nainen ja todellinen lasikattojen rikkoja, kuten palkintoperusteissakin todetaan.

Silti palkinnossa on mukana myös aimo annos Suomen maabrändin rakentamista. Rahat otetaan kehitysyhteistyömäärärahoista, ja siihen käyttöön ne myös palaavat pienen kiertotien kautta: Merkel ei siis saa rahoja itselleen, vaan saa vain päättää, mihin tyttöjen ja naisten asemaa vahvistavaan kohteeseen rahat laitetaan.

Näin saadaan kiistämättä kehitysyhteistyörahoille maksimihyöty: Suomi saa hyvää näkyvyyttä Saksassa ja ehkä muuallakin. Suomen pääministeri saa oman ylimääräisen audienssin Euroopan vaikutusvaltaisimmalle naiselle mukavissa merkeissä.

Ja tietenkin palkinnossa mainitut naiset ja tytötkin saavat kehitysyhteistyörahansa, vähän kierrätettynä vain.

Oikeastaan tästä maabrändi-lisähyödystä maksetaan vain kukkapuskan ja kortin hinta.

Aika ovelaa. Vaiko kyynistä? Päätä sinä, hyvä lukija.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme