Mainos
Mainos

Kompromissi hyväksyttiin Cancúnissa

Meksikossa koolla olevat ilmastoneuvottelijat ovat hyväksyneet puheenjohtajamaan sorvaaman kompromissiesityksen. Ilmastokokous hyväksyi esityksen, vaikka Bolivia vastusti sitä loppuun asti.

Bolivian vastalause kirjattiin pöytäkirjaan, mutta puheenjohtajamaa Meksiko ei antanut yhden maan vastustuksen kaataa muiden hyväksymää sopua. YK:n säännöksiä tulkittiin niin, että yhdellä maalla ei ole veto-oikeutta.

Loppuasiakirja ei sisällä ratkaisua Kioton ilmastosopimuksen jatkosta. Sen sijaan Kööpenhaminan sitoumuksen tavoitteet kuten ilmastonmuutoksen pysäyttäminen kahteen asteeseen on kirjattu sitovina velvoitteina tekstiin.

Uuden ilmastorahaston perustamisesta päästiin sopuun. Teollisuusmaiden tueksi kehitysmaille ilmastonmuutoksen torjuntaan sovittiin 100 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2020 mennessä.

Trooppisen metsäkadon torjunta on mukana tekstissä. Yhteisymmärrys löytyi myös maiden päästövähennysten kansainvälisestä valvonnasta ja todentamisesta.

- Vaikkei tämä täydellinen sopimus, se on hyvä pohja jatkaa eteenpäin, sanoi Yhdysvaltain pääneuvottelija Todd Stern.

- Tämä on historiallinen askel eteenpäin, ylisti Australian ilmastoministeri Greg Combet.

(MTV3 - STT - AFP)

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme