Mainos
Mainos

Kongo ja Ruanda sovittelivat välejään

Ruandan kymmenen vuoden takaisen kansanmurhan seurauksia selvitellään yhä maiden rajaseuduilla.

Sodan partaalle ajautuneet Kongon demokraattinen tasavalta ja Ruanda ovat tänään lämmitelleet maidensa suhteita Abujassa Nigeriassa. Presidentit Joseph Kabila ja Paul Kagame päättivät pitäytyä vuonna 2002 allekirjoittamassaan rauhansopimuksessa, kertoivat neuvottelulähteet.

Sopimuksen mukaan Kongon itäosassa olevat ruandalaiset hutukapinalliset riisutaan aseista ja Ruanda kutsuu sotilaansa kotiin Kongosta. Hutusissit pakenivat Kongoon, entiseen Zaireen, Ruandan kansanmurhan jälkeen vuonna 1994.

Kabila ja Kagame ilmoittivat viisi tuntia kestäneen kokouksen jälkeen perustuvansa tarkastusryhmän, joka varmistaa, että hututaistelijoilta otetaan aseet pois ja Ruandan joukot vetäytyvät pois Kongosta.

Kongon ja Ruandan suhteet kärjistyivät entisestään, kun Kongo kesäkuun alussa lähetti 10 000 sotilasta Ruandan rajalle väkivaltaisuuksien kiihdyttyä Bukavussa Itä-Kongossa. Kongo on syyttänyt Ruandaa kapinallisten tukemisesta.

Bukavun taistelut ovat pakottaneet arviolta 85 000 ihmistä pakenemaan kodeistaan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme