Mainos
Mainos

Kongon Kabila vannoi presidentinvalansa

Korkeimman oikeuden tuomarien edessä pidetyn seremonian turvatoimet olivat erittäin tiukat.

Joseph Kabilasta tuli tänään ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti Kongoon liki neljään vuosikymmeneen, kun hän vannoi virkavalansa maan pääkaupungissa Kinshasassa.

Kabila, 35, voitti lokakuussa järjestetyissä vaaleissa niukasti haastajansa Jean-Pierre Bemban. Sitä ennen Kabila oli hallinnut Kongoa ilman vaaleissa saatua mandaattia siitä saakka, kun hänen maan presidenttinä toiminut isänsä murhattiin vuonna 2001.

Korkeimman oikeuden tuomarien edessä presidentinlinnassa pidetyn seremonian turvatoimet olivat erittäin tiukat. Presidentinlinnan ympäristöön oli komennettu satoja raskaasti aseistettuja sotilaita.

Tilaisuuteen osallistui useita Afrikan maiden presidenttejä ja korkean tason valtuuskuntia muun muassa Belgiasta, Ranskasta, Britanniasta ja Yhdysvalloista. EU:n kiertävää puheenjohtajuutta hallussaan pitävä Suomi onnitteli myös Kabilaa ja kehotti kaikkia osapuolia toimimaan yhdessä maan yhdistämiseksi.

Kabilalla on edessään kova työ, jos hän aikoo elvyttää rutiköyhäksi vajonneen Kongon, joka kuitenkin olisi luonnonvaroiltaan yksi Afrikan vauraimmista maista. Kongo on painiskellut sisällissotien, korruption ja huonon hallinnon aiheuttamien ongelmien parissa aina 1960-luvulla tapahtuneesta itsenäistymisestään saakka.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme