Mainos
Mainos

Korkein oikeus romutti siirtolaislain – Obamalle voitto

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi tänään valtaosin Arizonan kiistellyn siirtolaislain.

Presidentti Barack Obaman hallitus valitti tänä vuonna korkeimmalle oikeudelle Arizonan osavaltion tiukasta maahanmuuttolaista. Perusteena oli se, että osavaltion hallinto puuttui liittovaltion vastuulla oleviin asioihin. Kiistellyn lain mukaan laittomat siirtolaiset muun muassa syyllistyvät rikokseen hakiessaan työtä tai tehdessään sitä.

Oikeus piti voimassa kuitenkin lain kiistellyimmän osan, jonka mukaan poliisilla on oikeus tarkastaa jokaiselta pysäyttämältään ihmiseltä heidän oleskelulupansa ja ottaa kiinni paperittomat. Lain vastustajien mukaan tämä johtaa väkisinkin rotuprofilointiin.

Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että liittovaltio voi kumota suurelta osin Arizonan säätämän lain. Kyseessä on tärkeä ennakkotapaus, sillä samantyyppisiä lakeja on säädetty myös Alabamassa, Georgiassa, Indianassa, Utahissa ja Etelä-Carolinassa.

Päätöstä pidetään Obamalle voittona, joka takaa hänelle valtaosan latinoväestön äänistä syksyn vaaleissa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme