Mainos
Mainos

Korruptio ja valtionrahoitus kannattelevat taloutta Tshetsheniassa

Kaksi nuorta naista vaeltelee Groznyin kadulla. Toisella heistä on kädessään järjestelmäkamera, ideana on ollut ottaa vähän kuvia luentojen jälkeen.

Linda ja Lana opiskelevat Tshetshenian öljyteknillisessä yliopistossa rakennusalaa, ilmeisesti hiukan vastentahtoisesti. Ainakin Lana haluaisi tehdä työkseen jotain sellaista, missä pääsisi matkustamaan.

Helpompaa olisi valita rakennusala ja mieluiten vielä valtion työpaikka, ainakin Tshetsheniassa.

Selkänojana valtio

Tshetsheniassa maalla asuva väestö käytännössä työllistää itsensä, muut ovat – tai vähintään pyrkivät – valtion palkkalistoille. Se on turvatuinta työtä, sillä aluehallinto on saanut tasaisesti rahaa ainakin tähän asti.

Se taas johtuu siitä, että alueen johtaja Ramzan Kadyrov on ”harvinaisen hyvä lobbaamaan”, kuten Venäjän aluetalouksiin perehtynyt taloustieteilijä Natalia Zubarevits muotoilee.

Tshetshenian aluebudjetista rahoitettiin toissa vuonna 81,6 prosenttia valtiolta saaduilla varoilla, joilla Venäjä tasoittaa alueellisia eroja. Tshetshenia sai silloin lähes 57 miljardia ruplaa, vain naapuri-Ingushia sai enemmän.

Tshetshenian sotien jälkeen eteläisiä alueita on rahoitettu avokätisesti jälleenrakentamisen tukemiseksi. Kun Groznyissa katselee ympärilleen, on kuitenkin päivänselvää, että rahaa on riittänyt muuhunkin: tiet ovat huippukunnossa ja keskustan pilvenpiirtäjissä välkkyy ledi-installaatioita.

Zubarevitsin mukaan Tshetshenia onkin jo pitkään saanut enemmän kuin mitä alueen kuuluisi. Suuria summia kutsutaan ”rauhoitusrahaksi”, jota Kadyrov saa korvauksena siitä, että pitää alueen aisoissa.

Viimeisin osoitus presidentin ja tshetsheenijohtajan erityisestä suhteesta annettiin joulukuussa, kun Vladimir Putin päätti antaa Kadyroville paikallisen öljy-yhtiö Tshetshenneftehimpromin, joka on pitkään kuulunut Rosneftille.

Asiantuntijat eivät pidä yhtiötä taloudellisesti enää kovin tuottavana, mutta poliittinen ele on valtava.

Piinaavia rahankeräyksiä

Mikään ei ole kuitenkaan riittänyt alueen suureellisiin projekteihin. Lisärahoitusta varten Kadyrov on perustanut isänsä nimeä kantavan Ahmat Kadyrovin rahaston, johon lähes jokainen tshetsheeni joutuu maksamaan suoraan palkastaan tai viimeistään virkamiehen ilmestyessä oven taakse.

Rahasto on koko alueen vältellyin puheenaihe, josta ihmiset puhuvat vain luotetuimmille tutuilleen. Tutkimuslaitos Crisis Groupin Pohjois-Kaukasuksen ryhmässä työskentelevä Jekaterina Sokirianskaja on vuosia alueella työskenneltyään saanut selville, miten rahasto tarkalleen ottaen toimii.

– Maksujen koko riippuu palkasta, ne joilla on suuri palkka, maksavat enemmän, hän kertoo.

– Ne joilla on pieni palkka, kuten vaikka opettajat, eivät välttämättä maksa mitään. Heidän tosin on pakko ostaa esimerkiksi jalkapallolippuja, jotka nekin ovat kalliita.

Yrittäjillä menee tosin vielä kehnommin, sillä heitä kiristävät rahaston varjolla myös virkamiehet, jotka tarvitsevat vain lisää omaa käyttörahaa. Useat eri ihmiset saattavat käydä pyytämässä ”rahaa Kadyroville”, eikä käteen jäävää rahaa voi koskaan tietää etukäteen.

Niinpä vakaat valtiontyöpaikat ovat yhä suosiossa. Sellaisiin Lana ja Lindakin luultavasti päätyvät, elleivät muuta pois alueelta.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme