Mainos
Mainos

Kosovo-neuvotteluissa ei taaskaan edistytty

Neuvotteluja haittasi etenkin se, että Kosovon serbien edustajat kieltäytyivät ottamasta osaa keskusteluihin.

Kosovon tulevaisuudesta käydyt neuvottelut Wienissä ovat päättyneet jälleen tuloksettomina. Kyseessä oli jo kahdeksas neuvottelukierros.

Osapuolet keskustelivat Wienissä maanantaista myöhäiseen eilisiltaan asti, mutta yhteisymmärrystä ei saavutettu. Neuvotteluja haittasi etenkin se, että Kosovon serbien edustajat kieltäytyivät ottamasta osaa keskusteluihin. He eivät hyväksy näkemystä, jonka mukaan serbit kuuluvat Kosovossa vähemmistöihin.

Maakunnan asukkaista noin 90 prosenttia on etnisesti albaaneja. Serbien näkemyksen mukaan alue kuitenkin on serbialaisen kansakunnan syntykoto, jota ei voi irrottaa Serbiasta.

Albaanidelegaation johtaja valitteli serbien ratkaisua. Hän kertoi neuvottelijoidensa laatineen kuukausien kovalla työllä 50-sivuisen esityksen vähemmistöjen oikeuksista. YK:n edustajana Wienissä ollut Bernhard Schlageck oli niinikään pettynyt serbien toimintaan ja katsoi heidän haaskanneen tärkeän tilaisuuden.

YK haluaa raportoida turvallisuusneuvostolle neuvottelujen tuloksista mahdollisesti syyskuun loppuun mennessä. Turvallisuusneuvosto voisi sen jälkeen pakottaa osapuolet löytämään ratkaisun. Albaanit haluavat maakunnalle täyttä itsenäisyyttä, mutta Serbia haluaa korkeintaan tarjota laajempaa autonomiaa.

(MTV3-STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme