Mainos
Mainos

Kotkien livekamera villitsee somessa – kymmenet tuhannet seuraavat ”Herra Presidentin” ja ”First Ladyn” pesintää

Yhdysvalloissa kaksi vuotta sitten pariutunut kotkapariskunta odottaa perheenlisäystä harvinaisen suuren yleisön edessä. Valkopäämerikotkien pesintää seuraavasta livekamerasta on kehittynyt sosiaalisessa mediassa jättihitti.

”Mr Presidentiksi” ja ”First Ladyksi” nimetyt amerikkalaiset valkopäämerikotkat pariutuivat vuonna 2014. Kotkat löysivät pesäpaikan idylliseltä alueelta Yhdysvaltain pääkaupungista Washingtonista.

Pesäpuuksi valikoitui kansallisarboretumissa sijaitseva korkea poppeli. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kotkat pesivät tällä paikalla sitten vuoden 1947.

Kotkien pesään sijoitetusta kamerasta on tullut viime viikkoina kansainvälinen hitti. Kameran välityksellä ihmiset ovat voineet katsella USA:n kansallislinnun pesintää livenä halki vuorokauden. Esimerkiksi Facebookissa linnut ovat saaneet yli 100 000 seuraajaa.

Yhdysvaltalainen lintujensuojelujärjestö American Eagle Foundation (AEF) haluaa tehdä tutuksi livekameran avulla petolintujen elämää ja edistää niiden suojelua.

Valkopäämerikotkakanta on luokiteltu pahimmillaan erittäin uhanalaiseksi. Myrkkyjen kieltäminen ja uudet suojelutoimet ovat kääntäneet kannan kuitenkin uuteen nousuun, ja nykyään laji luokitellaan elinvoimaiseksi.

Ensimmäinen muna näki päivänvalon reilu kuukausi sitten

Kamerat sijoitettiin Mr Presidentin ja First Ladyn pesään, kun kotkapari oli lähtenyt viime syksynä vuosittaiselle muuttomatkalleen. Järjestössä iloittiin suuresti, kun kotkat keväällä palasivat pesälleen.

Mr Presidentin ja First Ladyn ensimmäinen muna näki päivänvalon 10. helmikuuta. Toinen muna putkahti maailmaan ystävänpäivänä.

Ensimmäinen muna alkoi kuoriutua perjantaina. Toisen odotetaan kuoriutuvan tänä viikonloppuna. Kuoriutumisen ajankohtaa voi arvailla esimerkiksi järjestön Facebook- ja Twitter-sivuilla.

Politiikka ja sopimattomat kommentit siivotaan kotkakeskusteluista

AEF:ssä ollaan iloisia pesäkameran suuresta suosiosta. Järjestöstä muistutetaan kuitenkin pesintää seuraavia käyttäytymään keskusteluissa kunnioittavasti ja kohteliaasti ja keskittymään nimenomaan kotkiin. Esimerkiksi kirosanoja, henkilökohtaisia herjauksia tai muita sopimattomia kommentteja ei suvaita.

Järjestö muistuttaa myös siitä, että kyseessä on villi kotkanpesä. Mitä tahansa voi tapahtua.

– Vaikka toivomme, että terveet kotkanpojat pääsevät lentämään pesästä kesällä, esimerkiksi sisarusten välinen kilpailu, saalistajat ja luonnonkatastrofi voivat vaikuttaa kotkaperheen tulevaisuuteen. Livekameran seuraaminen ei siis välttämättä aina ole miellyttävää, AEF:n sivuilla varoitetaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme