Mainos
Mainos

Kova isku Trumpille: Terveydenhuoltoesitys vedettiin pois - omat vastustivat

Yhdysvalloissa republikaanipuolue on epäonnistunut terveydenhuollon uudistamisessa.

Yhdysvaltalaisviestinten mukaan puolue veti lakiesityksensä pois juuri ennen kuin edustajainhuoneen oli määrä äänestää siitä.

Puoluejohdon ja presidentti Donald Trumpin tiedossa oli, että esitys olisi hylätty äänestyksessä. CNN:n mukaan Trump oli pyytänyt edustajainhuoneen puhemiestä Paul Ryania vetämään esityksen pois.

Terveydenhuoltouudistuksen tavoite oli korvata edellisen presidentti Barack Obaman Obamacarena tunnettu terveydenhuoltojärjestelmä. Washington Postin mukaan Trump oli yrittänyt painostaa republikaaniedustajia äänestämään esityksen puolesta ilmoittamalla, että jos nyt käsittelyssä oleva lakiesitys ei mene läpi, hänen puolestaan Obamacare saa jäädä voimaan.

Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien tärkeimpiä vaalilupauksia. Myös Trump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.

Kova taistelu äänistä

Republikaanit kävivät torstaina ja perjantaina kiihkeitä neuvotteluja saadakseen tarvittavan määrän edustajia lupaamaan äänestää lakiesityksen puolesta. Neuvotteluasetelmat olivat vaikeat, sillä lakiesitys oli kivulias kompromissi.

Puolueen konservatiivisimmat jäsenet vastustivat esitystä siksi, ettei uudistus heidän mielestään mennyt riittävän pitkälle. Osa puolueen maltillisimmista jäsenistä puolestaan aikoi äänestää esitystä vastaan siksi, että he pelkäsivät puolueen menettävän paljon ääniä niiltä äänestäjiltä, jotka menettäisivät sairausvakuutuksensa uudistuksen vuoksi.

Vuonna 2010 voimaan tullut Obamacare vähensi kokonaan ilman sairausvakuutusta olevien amerikkalaisen määrän ennätyksellisen pieneksi.

Perjantaina päivällä puolue teki konservatiivisimmille jäsenilleen myönnytyksen ja muutti lakiesitystä näiden toiveiden mukaan. Vaarana oli kuitenkin, että osa puolueen maltillisista jäsenistä äänestäisi muutosten vuoksi lakiesitystä vastaan. Jokaisella äänellä oli merkitystä, sillä äänestyksestä oli tulossa hyvin tiukka.

Uudistuksesta oli alun perin ollut määrä äänestää jo torstaina, mutta republikaanit joutuivat lykkäämään äänestystä, koska esityksellä ei ollut mahdollisuutta mennä läpi.

Presidentti oli tukenut lakiesitystä koko arvovallallaan. Washington Post kertoo Valkoisen talon tiedottajan sanoneen, että Trump oli lobannut lakiesitystä henkilökohtaisesti jopa 120:lle kongressin jäsenelle. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme